ALD-teknologian avulla voidaan kehittää turvallisempia hoitomenetelmiä ja toimivampia lääkkeitä. ALD-ratkaisujen edelläkävijäyritys Picosun Oy:n mukaan medtech-sovelluksilla on laajaa tulevaisuuden potentiaalia.

Suomalainen nanoteknologian innovaatio ALD, eli atomikerroskasvatus, tunnetaan hyvin muilla teknologian aloilla, sillä nykyinen elektroniikka ei toimisi ilman sitä. Lääketieteessä se on vasta nyt nousussa. 

– Medtechin kannalta olennaista on, että ALD-tekniikalla saadaan kontrolloitua pinnoitteen ominaisuuksia atomien tarkkuudella, mikä estää kontaminaatioita. Lisäksi ALD-kalvo tekee ainoana teknologiana täydellisen peittävän kalvon, jonka paksuutta voi kontrolloida. Valitsemalla oikeat kalvomateriaalit saadaan juuri halutunlaiset ominaisuudet pinnoitettavalle esineelle, kertoo Picosun Oy:n toimitusjohtaja Jussi Rautee. 

ALD:llä on terveysteknologian sovellusmahdollisuuksia erityisesti elektronisissa ja ortopedisissä implanteissa, lääkepakkauksissa ja lääkkeissä. 

Implanteissa pinnoitteella voidaan vähentää kehon reaktioita vierasesineitä kohtaan, esimerkiksi insuliinipumpun tai tahdistimen aiheuttamaa arpikudosta, joka heikentää näiden toimintaa. 

– Lisäksi implantteihin liittyy aina riski leikkauksen aikaisesta kontaminaatiosta. Pinnoittamalla voidaan esimerkiksi luoda antimikrobiaalinen vaikutus, kertoo lääketieteellisestä liiketoiminnasta vastaava Juhani Taskinen. 

Pakkauksissa ALD voi suojella lääkkeitä esimerkiksi muovin läpipäästämältä hapelta tai mikromuovilta. 

– Vielä yksi sovellusalue on niin sanottu controlled drug release, jossa lääkemolekyyli pinnoitetaan niin, että se vapautuu oikealla hetkellä, jolloin lääkkeen vaikutusaikaa saadaan lisättyä, Rautee kuvailee. 

Picosun tekee tuotekehitystä yhteistyökumppaniensa kanssa. Kehitystyö on jo pitkällä; kaikkien osa-alueiden osalta vähintään kliinisessä vaiheessa. 

– Terveysteknologiassa ALD:sta saadaan laajassa käytössä todella suuri hyöty, se tulee tuottamaan hyvää meille kaikille, Taskinen vetää yhteen. 

www.picosun.comTekoja Suomesta