Väsymys vaanii eritoten kesäliikenteessä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan väsymys vaikuttaa jopa joka viidennen kuolonkolarin taustalla. 

Onpa liikkeellä peruspassatilla, king-size karavaanilla tai lainaladalla, pitää kuljettajan olla kunnossa tien päällä. Ajokuntoon vaikuttaa moni muukin asia kuin päihteet. 

Kymmenesosa kuljettajista kertoo Liikenneturvan kyselyssä, että on ollut nukahtamaisillaan rattiin viimeisen vuoden aikana. Kuusi kymmenestä kokee, että joskus on pakko ajaa autolla, vaikka olisi kuinka väsynyt tai sairas. 

”Tyypillisimmillään väsymysonnettomuudet ovat kesäaikaan tapahtuvia kohtaamisonnettomuuksia tai tieltä suistumisia. Usein taustalla on unen puute. Kuljettajan nukahtamisesta johtuvien onnettomuuksien törmäysnopeudet ovat usein suuria ja seuraukset vakavia”, tiivistää Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski.

”Väsymys heikentää myös kuljettajan kykyä arvioida omaa tilaansa.”
– Suunnittelija Mia Koski, Liikenneturva

Väsymystä ei voi selättää vippaskonsteilla 

Koski kannustaakin kesän kuljettajia nukkumaan tarpeeksi. Väsymystä ei voi ehkäistä vippaskonsteilla, ja se ottaa usein vallan salakavalasti.

”Kun väsymys iskee, kuljettajan tarkkaavaisuus herpaantuu ja silmänräpäysten kesto pitenee. Tästä lipsahdetaan unen puolelle ilman erillisilmoitusta. Väsymys heikentää myös kuljettajan kykyä arvioida omaa tilaansa, jolloin itse voi sokeutua sille, kuinka väsyneenä oikeastaan ajetaan”, Koski kuvailee. 

Tärkeintä on huolehtia vireydestä ja sen ylläpidosta ennakkoon. Ennen kesän automatkoja on kuljettajan tehtävä huolehtia riittävästä unesta. Matka ja siihen varattu aika kannattaa suunnitella myös niin, että taukoja on riittävän usein. 

”Jos kesken ajon alkaa väsyttämään, paras keino on pysäyttää auto, ottaa kuppi kahvia ja vartin tirsat. Ajomatkaa ei kannata suunnitella niin tiukaksi, etteikö pidemmille pysähdyksille olisi varaa”, Koski evästää. 

Muista tauottaa. Suomessa riittää mielenkiintoisia taukopaikkoja. Kuvat: Nina Mönkkönen / Liikenneturva.
Liikenneturvan vinkit kesäreissuille
  • Tauota tarpeeksi usein. Pysähtymiset kannattaa katsoa reitin varrelle valmiiksi. 
  • Vältä ajamasta sairaana. 
  • Varaa hanskalokeroon energiapatukka tai vastaava. Tasainen verensokeri auttaa jaksamaan ja pysymään virkeänä. Pysäytä, jos tulee huono olo. 
  • Lunkisti lomaliikenteeseen. Kun matkaan varaa riittävästi aikaa, eivät tietyöt tai hitaammin ajavat hermostuta. 
  • Tunne lääkityksesi. Esimerkiksi jotkut allergialääkkeet voivat väsyttää. 
  • Kun ajat, et ota. Tehdään tänäkin kesänä lupaus, ettei ajeta humalassa tai mennä juopuneen kyytiin. 
  • Karsasta krapula-ajoa. Alkoholi voi väsyttää myös seuraavana päivänä. 

Lue lisää: www.liikenneturva.fi/kesä Kevät ja elämykset