Ryhmäeläke on palkitsemismuoto, jossa yritys maksaa saavutetuista tavoitteista ennalta sovitun mallin mukaisesti kannusteet eläkesäästöön kasvamaan tuottoa.

APA on yli 30-vuotias kansainvälinen ohjelmistoyritys, joka tuottaa ratkaisuja laivojen suunnitteluun ja operointiin. Yhtiö työllistää noin 200 henkilöä, joista puolet Suomessa. Bisnes on ollut kannattavassa nousukiidossa pitkään. ”Yli 90% vuosittain rakennetuista laivoista on NAPA:n asiakkaiden suunnittelemia ja monilla niistä käytetään myös muita tuotteitamme”, kertoo NAPA-yhtiöiden talousjohtaja Kimmo Lankila.

Hyvästä henkilöstöstä halutaan pitää kiinni muutoinkin kuin korulausein

NAPA:n koodaajat ja muut korkean tason osaajat ovat sen tärkein voimavara, josta halutaan pitää kiinni kynsin ja hampain. ”Kartoitimme pari vuotta sitten huippuosaajiemme sitouttamiseen erilaiset pitkän aikavälin verotuksellisesti järkevät sitouttamiskeinot ja niiden tarjoajat. Kilpailutuksen jälkeen selkeä valintamme oli Henki-Fennia ja sen ryhmäeläke, jota tarjoamme koko Suomen vakituiselle henkilöstöllemme”, Lankila kertoo.

Syyt tähän olivat selkeät: ”Meillä on matala itseohjautuva organisaatio, siksi lisäedunkin pitää olla joustava ja sisältää mahdollisimman paljon vapautta. Luotettavan ja vakaan Henki- Fennian portfolio taipuu tarvittaessa itse hallittavaksi eli jokainen vakuutettu voi halutessaan verkkopalvelun kautta helposti muuttaa esimerkiksi eläkesäästönsä sijoituskohteita. Lisäksi palvelut on saatavilla myös englanniksi, mikä on kansainväliselle yritykselle avainasia.”

Talouskasvu vauhdittaa kilpailua osaajista

”Koronapandemian aikana moni pohtii nykyisen työnantajan tarjoamia etuja ja mahdollista työnantajan vaihtoa. Talouden kasvuvauhdin kiihtyessä myös kilpailu ammattitaitoisista ja kokeneista tekijöistä tulee kasvamaan. Sekä houkuttelu- että sitouttamisvaltteja on siksi tarpeellista pohtia yhä useammassa yrityksessä ja myös julkisella puolella, kuten sote-maailmassa”, sanoo Henki-Fennian myyntipäällikkö Teemu Vuontela.

Ryhmäeläke ei ole automaattinen etu henkilöstölle ja kuluerä yritykselle vaan palkkio siitä, että asetetut tavoitteet saavutetaan: ”Tavoite voi liittyä esimerkiksi liiketoiminnan kasvuun tai viivan alle syntyvään tulokseen. Kyse on yhteisesti synnytetyn hyvän jakamisesta reilulla tavalla sen tekijöille. Tästä pitää muistaa myös henkilöstölle säännöllisesti viestiä ja hyödyntää johtamisen välineenä”, Vuontela lisää.

”Juuri näin. Meidänkin pitää vielä sisäisesti viestiä lisää tästä rahabonuksen lisäksi maksettavasta merkittävästä lisäedusta sen lisäksi, että työntekijämme alkavat havaita potin vuosi vuodelta kasvavan sitä mukaa, kun yrityksellä menee hyvin”, Lankila vahvistaa.

NAPA-yhtiöillä on tällä hetkellä viisivuotinen ryhmäeläkevakuutus, johon vuosittain lisätään sovitut kannustesummat. Menestysvauhti ei näytä hiipumista, päinvastoin, joten napalaisilla on tiedossa mukava lisäpotti – ja lisää aihetta antaa työssään parastaan.

www.napa.fiTekoja Suomesta