Sähköautojen, -bussien ja raskaan kaluston skaalautuvat pikalaturit viedään lahtelaisen Kempowerin tehtaalta käsistä. Norjan, Ruotsin ja Keski-Euroopan vienti on kasvanut räjähdysmäisesti ja Suomessakin on herätty tehokkaan ja joustavan pikalatausinfran tuomiin lisähyötyihin.

Sähköisen liikennöinnin voimakas kasvu maailmalla on lisännyt pikalataustarvetta ja sama ilmiö näkyy meilläkin. Vaikka suomalaiset ovat hyviä jonottamaan, matkanteko sähköautolla pitää olla jouhevaa ja auto halutaan jonottamatta ostostai ruokatauon ajaksi pikalataukseen.

SKAALAUTUVA KESKITETTY LATAUSTEHO JA -JAKELU EHKÄISEMÄÄN LATAUSJONOJA

”Kulunut kevät ja kesä toivat Suomessakin esiin useita tilanteita, joissa latauspisteille kertyi jonoja”, kertoo Kempower Oy:n toimitusjohtaja Tomi Ristimäki. ”Meidän uniikki valttimme on, että sähköajoneuvon latauspisteitä ei tarvitse eikä kannata rakentaa yksittäisiksi vaan helposti laajennettavina latauskeskittyminä. Linkitetyistä latauspisteistä sähköä voidaan älykkäästi jakaa ajoneuvokohtaisesti kulloistenkin tehovaatimusten mukaisesti”, hän lisää.

Modulaariset, skaalautuvat ja älykkäät pikalatausjärjestelmät ovatkin ainoa järkevä tapa kasvattaa sähköistetyn liikenteen edistymistä etenkin tiiviisti rakennetuissa suurkaupungeissa, ostoskeskuksissa ja parkkipaikoilla.

”Skaalautuva, helposti päivitettävä pikalatausjärjestelmä mahdollistaa maltilliset alkuinvestoinnit sekä järkevät lisäinvestoinnit. Tehokkaan, monipaikkaisen pikalatauspisteen avulla voi kasvattaa asiakasvirtaa, ja esimerkiksi sähköbussiliikenteessä se on jo välttämätön”, Ristimäki painottaa.

TUOTANNON HUIKEA KANSAINVÄLINEN KASVU POHJAUTUU VAHVAAN ASIANTUNTIJUUTEEN

Kempowerin viime helmikuussa käyttöön ottaman tehtaan laajennusosa viisinkertaisti tuotannon ja Eurooppaan avataan Norjan, Saksan ja Hollannin myyntikonttorin lisäksi
tänä vuonna vielä yksi lisää. ”Komponenttien saatavuus on meilläkin haaste kysynnän todella voimakkaassa kasvussa, mutta toistaiseksi se on selätetty. Samoin tarvitsemme taas
lisää henkilöstöä ”, Ristimäki kertoo.

Sähköautoilun voimakkaat kasvutavoitteet on kirjattu monen myös EU:n ulkopuolisen valtion lähitavoitteisiin – hiljattain Yhdysvaltain presidentti Biden julkisti tavoitteen saada
kasvatettua sähköautojen myyntiä 50 % vuoteen 2030 mennessä.

”Sähköautoilu tulee olemaan vallitseva trendi, mikä näkyy jo autovalmistuksessa. Sähköautojen markkinanäkymät ovat erittäin positiivisia mutta meidän näkemyksemme mukaan ne saattavat olla liiankin varovaisia”, Ristimäki summaa.

Tulevaisuudessa huristelemme jo varmasti sähköveneilläkin, mutta sitä ennen suurkaupunkien liikenteen hiukkaspäästöt on saatava kuriin. ”Suurkaupungeissa joukkoliikenneajoneuvojen lisäksi myös kaikki työkoneetkin tulevat olemaan sähkökäyttöisiä”, Ristimäki ennustaa. Maailman ensimmäinen vapaa-ajan veneen suurtehopikalaturikin on jo valmistettu – Kempowerin toimesta, luonnollisesti.

kempower.comTeknologia- ja teollisuusratkaisut