Salossa vesihuollon riskienhallintaan suhtaudutaan vakavasti. Laajassa kaupungissa vedenottamoiden ja kaivojen lukitus asettaa omat haasteensa. Elektromekaaninen kulunhallinta toi ratkaisun.

Vedenjakelussa uudet teknologiat yleistyvät. Automaation myötä Salon Veden valvomosta käsin tehdään jo monia työvaiheita, jotka aiemmin edellyttivät paikan päällä käymistä.
Kuntaliitokset tarkoittivat vedenjakelun osalta välimatkojen moninkertaistumista. Rajalta toiselle on nyt lähes sata kilometriä. Vesiverkoston ylläpidossa oli ajettava pitkiä matkoja. Siksi myös kulunhallintaa nykyaikaistettiin.

AVAIMIA EI ENÄÄ ETSITÄ YMPÄRI SALOJA

Modernisointia vauhdittivat lisäksi avainhallinnan turvallisuusnäkökulmat.

”Aiemmin avaimia jäi seikkailemaan teille tietymättömille, ja niiden kirjanpidossa oli kehitettävää”, Salon Veden vesilaitosesimies Mika Nieminen muistelee.

Myös ura-avainten patenttisuoja oli rauennut. Kenen tahansa oli helppo teettää niistä kopioita.

”Elektromekaaninen lukitus ja kulunhallinta vastasivat pulmaan. Nyt voimme määritellä missä ja milloin avaimia voi käyttää. Kun vaikkapa alihankkija käy hoitamassa vesikalustoa vain siinä paikassa ja aikaikkunassa, joihin kulkulupa on myönnetty, riskit pienenevät”, Nieminen kertoo.

Salon Veden ovissa, porteissa ja luukuissa ratkaisuna toimii nykyään Abloy Oy:n PROTEC² CLIQ®. Lukkoja on runsaasti, sillä vesitorneja on 9, vedenottamoita 30, paineenkorotusasemia 37 ja kaivoja toistasataa. Lukituspisteitä on kaikkiaan noin 300.

TOIMII SÄÄSSÄ KUIN JÄÄSSÄ

Ratkaisuun kuuluu ovien avainpesien lisäksi IP68- suojausluokan säänkestävät, elektroniset riippulukot. ”Nyt lukot toimivat niin kuin pitää, säällä kuin säällä. Enää ei sulatella jään alle hautautuneita lukkoja sytyttimellä”, Nieminen sanoo.

Kulkuoikeuksia määritellään ja seurataan selainpohjaisella CLIQ Web Manager -ohjelmistolla. Oikeudet päivitetään avaimiin kätevästi vesilaitoksen valvomolla sijaitsevilla ohjelmointilaitteilla. Salossa pohditaan jo kulunhallinnan lisäämistä reaaliaikaisilla valvontaominaisuuksilla. Salon Veden CLIQ-järjestelmän lokista näkee jo nyt, kuka on käyttänyt avainta milläkin lukolla ja mihin aikaan. Kulkurekisteriä louhimalla voi oivaltaa, miten toimintaa voi optimoida entistä taloudellisemmaksi.

www.abloy.fiTeknologia- ja teollisuusratkaisut