Leader-tuella yhdistykset ja yritykset voivat parantaa alueensa palveluita, harrastusmahdollisuuksia ja asuinviihtyvyyttä. Satakunnan alueella on viisi Leader-ryhmää, jotka jakavat rahoitusta paikallisten ideoiden toteuttamiseen. 

Leader-yritystukia voi hyödyntää esimerkiksi yrityksen perustamisvaiheessa, liiketoiminnan laajentamisessa, uuden tuotteen tai palvelun kehittämisessä. 

Laatikkokaupan yrittäjä Kirsi Pitkänen hyödynsi Leader-tukea ottaessaan ison muutosaskeleen. Pitkänen muutti vuokratiloissa toimineen yrityksensä ja henkilöstönsä kanssa pääkaupunkiseudulta Säkylään. Yritys sai Leader-tukea entisen Köyliön kunnanviraston ostoon ja remontointiin Laatikkokaupan tuotanto- ja myymälätiloiksi. Tukea myönnettiin myös uusien koneiden hankintaan, jotta tuotannon laatua, tehokkuutta ja turvallisuutta saatiin parannettua. 

”Urakka oli valtava, mutta kannattava. Nyt meillä ensimmäistä kertaa toimivat juuri meidän tarpeisiimme suunnitellut tilat. Tuotteiden hiilijalanjälkeen voitiin vaikuttaa uusimalla talon lämmitysjärjestelmä ekologisemmaksi.” Pitkänen sanoo. 

Laatikkokauppa valmistaa käsityönä puulaatikoita, huonekaluja ja erilaisia sisustustuotteita sekä kuluttajille että yrityksille. Tuotteiden raaka-aineena käytetään kotimaista vastuullisesti kasvatettua puuta, jota saadaan nyt ostettua lähempää. 

Leikkipuistohanke innosti koko kunnan mukaan 

Yhdistykset voivat Leader-tuella esimerkiksi rakentaa uutta, kunnostaa vanhaa, monipuolistaa kulttuuri- ja liikuntatarjontaa, edistää perinteiden säilymistä tai luoda aivan uusia tapahtumia ja toimintatapoja. 

MLL Siikainen toteutti monipuolisen leikkipuiston Siikaisten keskustaan Leader-hankkeena. MLL halusi luoda kohtaamispaikan paikallisille lapsiperheille ja muille kuntalaisille. 

Hanke sai erittäin positiivisen vastaanoton. Leikkipuiston rakentamista lähti tukemaan Leaderin lisäksi myös yli 30 paikallista yritystä ja yhdistystä, monia yksityisiä lahjoittajia sekä Siikaisten kunta ja seurakunta. 

”Kaikki laitteet on koottu talkoovoimin. Paikallinen maansiirtoyritys oli täällä auttamassa meitä. ” MLL Siikaisten puheenjohtaja Miia Leivo kertoo. 

Puistoon pystytettiin ”Sinä olet elämä -puu”, jonka oksille kirjataan kaikkien Siikaisiin syntyvien lasten nimet. Leikkipuistohankkeella yhdistys halusi osoittaa, miten yhdistykset voivat osallistua yhteisten alueiden kehittämiseen ja rohkaista muita mukaan. 

Kuka voi saada Leader-tukea? 

Maaseudulla toimivat pienet yritykset, rekisteröidyt yhdistykset ja muut yhteisöt kuten kunnat, säätiöt ja oppilaitokset. Satakunnassa tuen ulkopuolelle jäävät Porin ja Rauman ydinkeskustat. 

Mihin Leader-tukea voi saada? 

Esimerkiksi palveluiden kehittämiseen, vapaa-ajanvietto- ja harrastusmahdollisuuksien parantamiseen, ympäristönsuojeluun, kulttuuriperinnön säilyttämiseen, koulutukseen, koneiden ja laitteiden hankintaan, rakennusten ostoon ja remontointiin tai luontokohteiden kunnostukseen. 

Kuinka paljon Leader-tukea voi saada? 

Tuen määrä vaihtelee tuhansista kymmeniintuhansiin euroihin hankkeesta riippuen. Yhdistyksille myönnetään tukea pääsääntöisesti 50–70 % koko hankkeen kustannuksista. Yhdistykset voivat korvata jäljelle jäävää omavastuuosuuttaan talkootyöllä. Yritysten investointeihin myönnetään tukea pääsääntöisesti 20 %. Yritysten yhteistyöhankkeisiin tukea voi saada 60–100 %. 

Nuoriso-Leader 

Leader tukee nuorten omia projekteja, joissa on mukana vähintään kolmen hengen porukka alueen nuoria tai lapsia. Rahoitusta voi saada esimerkiksi harrastustarvikkeiden ja pelivälineiden hankintaan tai tapahtuman järjestämiseen. Tukea voi saada pääsääntöisesti 100–500 euroa. Yksittäinen nuori voi saada tukea myös isomman summan oman yritystoiminnan aloittamiseen. 

Miten Leader-tukea haetaan? 

Ota yhteyttä alueesi Leader-ryhmään soittamalla tai lähettämällä sähköpostia ja kerro ideasi. Me neuvomme eteenpäin. Haku on jatkuva ja neuvonta maksutonta. Katso lisätietoja ja yhteystiedot nettisivuiltamme: aktiivinen.fi, karhuseutu.fi, ravakka.fi, pyhajarviseutu.fi tai joutsentenreitti.fi Satakunnan Parhaat