Tampereen Kannen alue edustaa rakentamisen kansainvälistä kehityssuuntaa. Uusi kaupunginosa Pohjoismaiden suurimman sisämaakaupungin keskustaan luo valtavia mahdollisuuksia sijoittajille ja kaupallisille tekijöille. 

Tampere kehittää tällä hetkellä keskusta-alueelle kokonaisuutta, jossa on merkittäviä mahdollisuuksia sekä isoille että pienille sijoittajille, yrityksille ja kaupungin asukkaille. Kyseessä on asemanseudun täysin uudistava Kannen alue. 

– Perinteisesti Suomessa rautatieasemien ympäristö on ollut tyhjää tilaa, hieman erillään kaikesta. 

Tampereella rautatieasema on huippupaikalla, ja sen ympäristössä on paljon potentiaalia, kertoo Tampereen kaupungin hankekehityspäällikkö Henri Väänänen. 

Uusi ihmisten ja elämän alue 

Tulevina vuosikymmeninä aseman ympäristö kokee muodonmuutoksen, kun alueelle nousee rakennusvaiheessa olevan monitoimiareenan lisäksi asuinrakennuksia ja liike- ja toimitiloja. Mittakaavan ymmärtää jo luvuista: 10 000 uutta työpaikkaa ja 4000-6000 asukasta – keskelle kaupunkia. 

– Muutoksen myötä asemanseudulla on elämää ympäri vuorokauden, ja se tulee olemaan myös viihtyisämpi ja mielenkiintoisempi osa keskustaa, sanoo Väänänen. 

Nykyinen asema on avattu vuonna 1938 ja sen kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioitetaan. Uusi kaupunginosa rakentuu rautatieaseman ympärille ja osittain rautatiealueen päälle. Tämän mahdollistaa kolme kansirakennetta, jotka ovat olleet vaikuttimena myös alueen kutsumanimelle. Asemakeskus-hankkeen piiriin kuuluvien rakennustöiden on tarkoitus alkaa vuonna 2022 Itsenäisyydenkadun alikulkusillan uudistuksella matkaterminaaliksi. Suunnitelmassa huomioidaan henkilöratapihan perusparannus, jatkoyhteys ratikkaan, pysäköinnit yksityisautoille sekä jalankulun ja pyöräilyn sujuvuus. 

Vahvuutena keskeinen sijainti 

Tampereen keskeinen sijainti muuhun maahan nähden on mahdollisuus yrityksille ja asukkaille. Aivan liikennemuotojen solmukohtaan rakentuva Kannen alue tekee kaupunginosasta helposti saavutettavan ja houkuttelevan kohteen asua ja työskennellä. 

– Esimerkiksi asiantuntijatyötä tekevä henkilö pääsee vaivatta liikkumaan työelämässä, mutta voi iltaisin nauttia keskustan kulttuuritarjonnasta ja palveluista tai rentoutua läheltä löytyvässä luonnossa, sanoo Henri Väänänen. 

Kannen alue rakentuu vaiheittain ja sen on arvioitu valmistuvan kokonaisuudessaan vuoteen 2035 mennessä. 

www.tampere.fiTulevaisuuden Suomi