Vuosi sitten EstateGuru lanseerasi Suomessa joustavan ja turvallisen rahoitusratkaisun perinteisten pankkiluottojen rinnalle. ”Palvelumme yhdistää ketterästi rahoitusta tarvitsevan pk-yrityksen ja yksityisen, turvattuja tuottoja etsivän piensijoittaja-rahoittajan”, kuvailee EstateGurun Suomen maajohtaja Matti Vansén. 

Palvelu keräsi Suomessakin nopeasti sekä vakuudellisia joukkorahoituslainoja kiinteistöjen kehitykseen että piensijoittajia. Tämän päivän lukujen valossa voidaan todeta palvelu menestyneeksi. ”Vuodesta 2014 lähtien seitsemässä maassa toimivalla EstateGurulla on ollut 91 631 sijoittajaa, 2601 lainaa, ja keskimääräinen sijoitustuotto 11,36 %.” 

Turvallinen kiinteistösijoittamisen joukkorahoitusmuoto 

Piensijoittajilla Vansén tarkoittaa yksityishenkilöitä, jotka ovat kyllästyneet makuuttamaan säästöjään nollakorkoisilla pankkitileillään ja etsivät matalariskisiä mutta tuottavia sijoituskohteita. ”Pienelläkin sijoitussummalla pääsee mukaan kiinteistösijoittamisen joukkorahoitusmuotoon. Kiinteistövakuudelliset lainat on tarkasti valikoituja ja kokeneiden laina-analyytikkojen DD-analysoimia.” 

Läpinäkyvästi, runsaasti tietoa jakaen 

Joukkorahoitusalalla vuodesta 2014 toiminut Vansén tietää, että läpinäkyvyys on asia, jota sijoittajat arvostavat. Riskikartoituksen läpäisseiden lainahaku julkaistaan EstateGurun verkkopalvelussa, jossa rekisteröityneet sijoittajat valitsevat itse sijoitussumman. 

Mutta miten tuottoprosentti on noin hyvä? ”Lainantarvitsijat ovat halukkaita maksamaan korkeampaa korkoa joukkorahoitetuista, nopeasti järjestyneistä lainoista, jotka ovat kiinteistövakuudellisia. Sijoittajan ei myöskään tarvitse opiskella sijoituskohdetta tai sijoitusmaailman lainalaisuuksia ja kävi yritykselle miten tahansa, vakuuden arvo säilyy.” 

Vansén on julkaissut oman salkkunsa sijoitusblogissaan: hänellä on tällä hetkellä salkku hajautettu 117 eri lainaan. ”Yli 95 prosentilla lainoista on ensisijainen panttioikeus. EstateGurun keskimääräinen lainoitusaste (LTV) on noin 59 %, eli markkina saa dipata 20 % ja sen lisäksi realisaation pitää tapahtua 20 % alihintaan ja silti sijoittajat saavat varoja takaisin sekä hieman korkoa. 1990-luvun lamassakin asuntojen hinnat laskivat vain hieman yli 10 %, ja edellisen finanssikriisin aikaan vain muutamia prosentteja, joten tämä on erittäin turvallinen sijoitusmuoto myös historian valossa”, Vansén perustelee. EstateGurun lisäksi hänellä on myös muita sijoituksia mm. medtech-alan yrityksissä. 

EstateGuru julkaisee poikkeuksellisen paljon tietoa sijoituskohteista verkkosivuillaan. ”Väittäisin, että näin paljon kuin meillä, tietoja sijoituskohteista ei juuri muilla ole tarjolla.” 

Auto Invest – helpoin tapa saada vakuudellista sijoitustuottoa 

”Olemme kehittäneet automatisoidun sijoitustoiminnon, Auto Investin, jota käytän itsekin. Sen avulla on helppo hajauttaa salkkua käyttämättä paljoa aikaa sen hallintaan. Sijoitan itsekin EstateGurussa pelkästään Auto Investin avulla. En ole valinnut erikseen kuin muutaman lainan, sillä Auto Invest pitää varat hyvin kiertämässä. Aina kun pääomaa tai korkoja palautuu, Auto Invest sijoittaa ne uudelleen. Näin korkoa korolle -efekti kasvaa. Lisäksi pääsen osallisiksi myös lainoista, jotka eivät koskaan ehtisi julkisesti markkinapaikalle, sillä sijoittajien Auto Invest -varat täyttävät lainat usein jo ennen julkistamista.” 

Estateguru Finland Oy on finanssivalvonnan rekisteröimä ja valvoma lainamuotoisen joukkorahoituksen välittäjä. 

Estateguru.coTulevaisuuden Suomi