Hiilineutraali junamatkustus on valinta ympäristön hyväksi ja taittamalla matkat junalla voi osaltaan vaikuttaa koko yhteiskunnan hiilijalanjäljen pienenemiseen. Juna on energiatehokkain ja vähäpäästöisin liikennemuoto, joka kuljettaa kerralla suuren määrän ihmisiä tai tavaraa.

Henkilöautoon verrattuna päästöt raiteilla ovat keskimäärin 98 % pienemmät. 

”Juna on hyvä vaihtoehto yksityisautoilulle ja jokainen junamatka on valinta ilmaston hyväksi. Junalla pääsee kätevästi liikkumaan kaupunkien ja taajamien välillä niin töihin, opintoihin kuin vapaa-ajan aktiviteetteihinkin. Kiskoja pitkin on myös mukava matkustaa: juna tarjoaa hyvät puitteet työnteolle tai ihan vaan levolle. Junalla pääsee nopeasti perille, eikä tarvitse pysähtyä lounas- tai tankkaustauoille. Ravintolavaunusta saa herkullista syötävää ja juotavaa”, kertoo VR:n kaupallinen johtaja Johanna Jäkälä  

VR:n junista 95 % kulkee uusiutuvalla sähköllä ja loput, sähköistämättömillä rataosilla syntyvät päästöt kompensoidaan. Junamatkustaminen on siis hiilineutraalia

Jatkuvaa kehittämistä – tavoitteena päästöjen vähentäminen entisestään

Vastuullisuuden kehittäminen on VR:llä jatkuvaa, ja konkreettisia toimia tehdään koko konsernin tasolla. Esimerkiksi tavaraliikenteessä juna- ja kuormakokoja kasvatetaan, jolloin päästöt pienenevät, kun vähemmällä junamäärällä kuljetetaan enemmän tavaraa. Pendolinoja huoltavalla Helsingin varikolla on otettu käyttöön yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista.

”Emme tyydy nykyiseen hyvään tasoomme, vaan haastamme koko ajan itseämme. Toimintaa kehittäessä kysymme jatkuvasti: miten voisimme tehdä tämän entistä vastuullisemmin? Haluamme myös pitää esillä rataverkon sähköistystarpeita, jotta voimme lisätä entisestään sähköllä kulkevien junien osuutta” kertoo Jäkälä.

VR:n tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä vähentää kasvihuonepäästöjä 15 % sekä energiankulutusta 15 %. Tähän päästään parantamalla energiatehokkuutta ja lisäämällä uusiutuvan energian osuutta.

www.vr.fiVastuullisuus