Uusiutuva polttoöljy mahdollistaa, etteivät öljylämmitteiset talot tarvitse kymmenien tuhansien remontteja saavuttaakseen päästötavoitteita. Hallitusohjelmassa esitetään öljylämmityksestä luopumista osana ilmastotoimia, Lämmitysenergia Yhdistys on eri linjalla. 

Öljylämmitteiset talot voivat tukea päästötavoitteita. Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannulan mukaan markkinoille tuodut hiilineutraalit lämmitysöljyt ovat monelle vielä tuntematon asia – niin asukkaille kuin poliitikoille. Hän herättelee: “Ei ole järkevää luopua toimivasta teknologiasta, kun fossiilisesta öljystä luopuminen riittää.” 

Uudistukseen riittää, että öljykattilan vuosihuollon yhteydessä poltin päivitetään uusiutuvalle lämmitysöljylle soveltuvaksi. Lämpöpumppuihin siirtyminen ja öljykattilan poistaminen voi aiheuttaa myös kiinteistön sähköliittymän uusimisen, mikä tulee kalliiksi. On myös ymmärrettävä, että lämpöpumpun ja kattilan toimintaperiaate on erilainen, joka tulee huomioida lämmitysjärjestelmässä. 

“Öljylämmityksestä on mahdollista saada hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ilman suuria taloudellisia investointeja tai valtion tukia. Teknologian päivityksen sijasta tuet kannattaa kohdistaa uusiutuvaan öljyyn – on myös hyvä muistaa, että sähkö tuottaa päästöjä noin 40% sähköstä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla ja noin 25-30% on tuontisähköä Venäjältä ja Ruotsista. 

Hybridimalli sopii Suomen olosuhteisiin 

Öljylämmitteisen talon omistaja voi myös harkita hybridimallia, jossa saavutetaan parhaat puolet ilma-vesilämpöpumpusta lämpimällä ja leudolla säällä ja kylmään aikaan vuodesta öljykattilasta. Lämmityksen hintalapun lisäksi päästöt pienenevät. 

“Pientalon lämmityksen keskimääräinen energiantarve on 22 000 kWh vuodessa, ja jos se tuotetaan ilma-vesilämpöpumpun (70 %) ja sähkökattilan (30 %) yhdistelmällä, vuosittain päästöjä syntyy 1067 kg. Jos sähkön sijasta käytetään uusiutuvaa lämmitysöljyä, vuosipäästöt vähenevät 467 kiloon.” 

Hannula varoittelee ovelta ovelle kiertävistä kauppiaista, jotka lupaavat pelkän ilma-vesilämpöpumpun riittävän talvellakin. Ilma-vesilämpöpumppu yksinään kovalla pakkasella ei pysty tuottamaan riittävää tehoa lämmitykseen, vaan vaatii aina täysitehoisen sisäyksikön rinnalleen. 

“Jos ostopäätös pitää tehdä heti, kannattaa vaatia aikalisä ja pyytää tapaukseen asiantuntijan mielipide sekä hinnan kilpailutus. Oikeasti hyvä tarjous kestää kilpailutuksen.” 

Lisää tietoa vaihtoehdoista ja laskelmista Lämmitysenergia Yhdistyksen sivulla osoitteessa ley.fiVastuullisuus