Selvitä ennen ulkomaan matkaasi, mistä saat apua, jos satut sairastumaan. Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste neuvoo nettisivuillaan ja sähköpostitse Suomesta ulkomaille lähteviä ja ulkomailta Suomeen tulevia terveyspalvelujen käyttämisessä. 

Vaikka lomamatkailu on koronapandemian vuoksi vähentynyt, ihmisten liikkuminen maan rajojen yli on yhä arkipäivää. Syitä matkustamiselle on monia: opiskelu, työt, perhesuhteet tai vaikkapa sairaanhoitoon hakeutuminen. Erityisesti pandemia-aikaan jo ennen matkalle lähtöä kannattaa selvittää, mistä saa apua sairastuttuaan. 

EU-kansalaisilla on oikeus saada hoitoa toisissa EU- ja Eta-valtioissa sekä Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. Tiesitkö, että ennen matkustamista voit sujuvasti netissä selvittää, millaisia oikeuksia sinulla on saada hoitoa ja mitä pitää maakohtaisesti ottaa huomioon. 

EU-terveydenhoito.fi – Luotettavaa, ajantasaista tietoa 

Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste opastaa ja neuvoo terveyteen liittyvissä yleistason kysymyksissä, kun suomalaiset matkustavat tai muuttavat ulkomaille. Opastusta saavat myös Suomessa oleskelevat ja tänne muuttavat ulkomaalaiset. 

Luotettavaa tietoa jakavalta viranomaissivustolta EU-terveydenhoito.fi saa rajat ylittävään terveydenhuoltoon liittyvää yleistä tietoa ja sähköpostitse vastauksia kysymyksiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Henkilökohtainen asiointi hoituu Kelan ja muiden viranomaisten palvelukanavien kautta. 

”EU-terveydenhoito.fi-sivustolla on runsaasti tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä Suomessa ja ulkomailla sekä maakohtaista tietoa yli 50 maan terveyspalveluista. Lisäksi sivustolta löytyy ajankohtainen matkailu ja korona -osio sekä hyödyllisiä muistilistoja ja linkkejä, joihin kannattaa tutustua ennakkoon”, kertoo asiantuntija Mira Rantakeisu Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteestä. 

Vastaavanlainen yhteyspiste löytyy jokaisesta EU-maasta ja Suomessa se on sijoitettu Kelaan. ”Toimimme Suomessa yhteistyössä muiden viranomaisten, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa, joten tiedot ovat hyvin ajan tasalla”, Rantakeisu täsmentää. 

Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteys-pisteestä saat tietoa mm. näistä asioista: 

  • oikeudesta saada hoitoa, jos sairastut matkan aikana 
  • hoitoon hakeutumisesta Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen 
  • kustannusten korvaamisesta 
  • lääkkeiden ostamisesta ulkomailla 
  • potilaiden oikeuksista 
  • Lue lisää: EU-terveydenhoito.fi 


Vastuullisuus