Savonia AMK:n luotsaamassa hankkeessa Tahkon matkailun kasvua haetaan vastuullisesti, luontoa kunnioittaen. Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä etenee sutjakkaasti Tahko-Nilsiän alueella. 

Tahko haluaa näyttää mallia siinä, kuinka monimuotoisesti vastuullista matkailua voi toteuttaa. Kun tavoitteena on Visit Finlandin Sustainable Travel Finland (STF) -merkki, työtä saakin tehdä tosissaan. 

”Iloksemme alueen lähes 20 matkailualan yritystä lähti hankkeeseen mukaan erittäin myötämielisesti”, toteaa Sustainable Tahko -hankkeen projektipäällikkö Jani Paukkonen Savonia-ammattikorkeakoulusta. Jo nyt 15 alueen matkailuyrityksellä on Visit Finlandin hyväksymä ympäristöjärjestelmä eli minimivaatimus on saavutettu. 

Tarkkaa tutkimusta ja kartoitusta 

Yrityksen toiminnan ympäristövaikutusten arviointi tehdään perusteellisesti, jalkautumalla kohteisiin. ”Syksyllä 2020 toteutettiin sähköinen energiatehokkuuden kysely kolmellesadalle mökinomistajalle”, vahvistaa hankkeen ympäristöasiantuntija Petri Peltola, joka tekee aineistosta analyysia ja syventävää teemakyselyä. ”Tutkin myös ympäristöä ja matkailun vaikutusta siihen”, hän lisää. 

Tavoitteet ja toimenpiteet ovat hyvin konkreettisia. ”Jätteiden lajittelu ja materiaalin kierrätys sekä veden ja energian säästäminen on kohtuullisen näppärä toteuttaa Tahkon rinteitä vastapäätä sijaitsevissa majoitusmökeissämme ja -huviloissamme. Enemmän olemme halunneet oppia viestintäpuolelta”, kertoo 5. sukupolven Puustila Ski & Golf yrittäjä Veli-Matti Puustinen. 

Yrityksille Savoniasta täsmä-vastuullisuustietoutta 

Kuluneen kesän yhteiskäyttöinen sähköautokokeilu antoi osviittaa siitä, että toimintaa kannattaa laajentaa. ”Kaikenlaisessa vastuullisuustoiminnassa oleellista on, että lähtötilanteen kartoitettuamme kysymme suoraan yrityksiltä, millaista koulutusta ja tietoa he kaipaavat tästä aiheesta”, Paukkonen painottaa. ”Vastuullisuusviestintä on ollut kysyttyä. Siihen liittyen olemme Noheevan avulla avanneet yrittäjille laajasta tulokulmasta erityisesti hiilijalanjäljen laskentaa ja siihen liittyviä hyviä kompensaation kriteereitä. Yrityksen on tärkeää rajata mitä laskentaan sisällytetään ja tuoda rajaukset esille myös tuloksista viestittäessä. Tällä vältetään haitallinen viherpesun maine”, hän lisää. 

Veli-Matti Puustinen työskenteli tovin helsinkiläisessä hotellissa ennen paluuta Tahkolle perheyrityksen puikkoihin. ”Huomasin silloin, että Etelä-Suomessa oltiin pidemmällä vastuullisuusasioiden huomioimisessa. Mutta nyt olemme ottaneet täällä Tahkolla aimo loikan asiassa eteenpäin ja hyvältä tuntuu”, Puustinen korostaa. 

Tahkon tavoitteena on saada STF-merkki käyttöön viimeistään vuonna 2024. ”Olemme aikataulussa”, miehet toteavat. 

Sustainable TahkoVastuullisuus