Biolanin toimitusjohtaja Teppo Rantanen katsoo työhuoneen ikkunoista rakennustyömaalle. Euraan kohoaa mittava biokuitulaitos samalle tontille Biolanin pääkonttorin kanssa. “Ilmasto ja ajat muuttuvat, nyt ei ole aikaa jäädä seisomaan tumput suorina. Turpeelle on löydyttävä vaihtoehtoja – nopeasti”, Rantanen sanoo yrityksen historian suurinta investointia katsellessaan. 


Yhtenä Suomen suurimmista ja vanhimmista multa- ja lannoiteseoksia valmistavana yrityksenä Biolan on ollut syvällä turvebisneksessä. “Tutkimuksemme mukaan suurin osa suomalaisista ei tiedä, että kaupoissa yleisesti myytävät mullat valmistetaan pääasiassa turpeesta. Me emme kuitenkaan halua enää hyssytellä asiaa, ja olemmekin päättäneet luopua turpeesta täysin vuoteen 2040 mennessä”, Rantanen sanoo. Biolan on ensimmäinen alan keskeisistä toimijoista, joka tavoittelee turpeen hylkäämistä mullan tuotannossa. 

Uusi biokuitulaitos on iso askel kohti tätä tavoitetta. Laitoksen avulla Biolan pystyy muun muassa nykyistä tehokkaammin korvaamaan turvetta metsäteollisuuden sivuvirtana syntyvällä puuhakkeella. 

Jo nyt turvetta on onnistuttu korvaamaan siinä määrin, että sen osuus Biolanin mullista on enää alle 50%. Tämä ei kuitenkaan yhtiölle riitä. Kiertotalousajattelun edelläkävijyyteen toimintansa perustava Biolan haluaa olla jatkossakin tukevasti kuskin paikalla, kun kestävämpää tulevaisuutta luodaan. 

Yhtiön pääkonttorissa seistessä suuretkin tavoitteet tuntuvat mahdollisilta. Rakennus on suunniteltu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, ja siellä on kokeiltu useita kiinnostavia innovaatioita, kuten itsestään puhdistuvaa lasia ja meriruo’on käyttöä kattomateriaalina. Rakennuksen lämmitys on järjestetty kalliolämmön avulla, ja pääkonttorin sekä tehtaan jätevedet puhdistetaan ja kierrätetään paikan päällä käyttäen Biolanin itse kehittämää vedenpuhdistusjärjestelmää. 

Teppo Rantanen viittaa rakennustyömaalle, jossa uuden laitoksen perustuksia rakennetaan. “Nopeasti muuttuvassa maailmassa meidän kaikkien – ja myös mullan – on muututtava. Vahvojen on näytettävä tässä muutoksessa tietä”, Rantanen päättää.

www.biolan.fiVastuullisuus