Kouvolan Lakritsia valmistetaan tuotteen korkea laatu edellä ja historiaa kunnioittaen. Yritys haluaa kuitenkin olla rohkea, yllättävä ja erilainen toimija isojen makeisvalmistajien rinnalla.

Kouvolan Lakritsin toimitusjohtaja, lakutehtailija Timo Nisula korostaa, että kaikki yrityksessä rakentuu loistavan tuotteen ympärille. 

– Meidän tehtävämme on tehdä järkyttävän hyvää lakritsaa, 60-luvulta saakka käytössä olleella reseptillä. Se että olemme pieni toimija ja tuote on toimiva, antaa meille mahdollisuuden tehdä asioita toisin kuin muut. 

Yrityksessä vältetäänkin ajatusta siitä, että toimintamallien pitäisi olla samankaltaisia, kuin isoilla kilpailijoilla. 

– Uskon, että erilaisuutemme resonoi ihmisiin ja herättää sympatiaa. Kuluttajien mielipiteestä kertoo myös esimerkiksi sijoituksemme Taloustutkimuksen arvostetuimpien brändien listan sijalla 76. Jätimme taaksemme monia jättejä, Nisula kertoo. 

Historia ja osaaminen peruskivinä 

Tuotteen ja yrityksen pitkä historia kulkevat mukana Kouvolan Lakritsin toiminnassa. 

– Ilman historiaa meitä ei olisi, joten sitä täytyy kunnioittaa. Toisaalta emme kuitenkaan halua elää historiassa, Nisula toteaa. 

Historiasta kumpuaa myös vahva usko käsityöläisyyteen ja uniikin osaamisen arvostamiseen. Nisulan mukaan tämän takia tuotantoa ei myöskään haluta siirtää ulkomaille tai kasvattaa hallitsemattomasti. 

– Ilman parasta mahdollista reseptiä ja oikeita ammatti-ihmisiä töissä, meillä ei olisi mitään. Minun tavoitteenani on kuitenkin ensisijaisesti, että teemme universumin parasta lakritsaa. En usko, että tälläkään hetkellä kalpenemme minkään kilpailevan tuotteen rinnalla. 

Elämyskeskus ja panostuksia vientiin tulevaisuudessa 

Tulevaisuuden suunnitelmissa siintää uusi tehdas, joka ei tule toimimaan ainoastaan lakritsan valmistuslaitoksessa. Uudeksi tilaksi on valikoitunut Kouvolan keskustan kupeessa oleva entinen kauppaoppilaitos, jonka suuret tilat tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia. 

– Pelkän tehtaan rakentaminen olisi ollut tylsää ja toisaalta meillä ei olisi ollut mahdollisuuksia luoda itse tällaista tilaa. Ajatuksena on nyt, että alakertaan tulee tuotantomme, mutta muihin tiloihin saadaan paljon muuta. 

Nisulan visioissa rakennus muuttuu keskukseksi, jossa on toimintaa kaikenikäisille aamusta iltaan. Auditorioissa voidaan esimerkiksi pitää yrittäjäakatemiaa, luokkahuoneissa toimivat pienyrittäjät ja lisäksi paikalle tulee tehtaanmyymälä ja lounasruokala, ehkä myös kattoterassi. Elämyskeskuksen tarjonta muodostuu yhdessä kumppanien kanssa ja Nisula kertoo saaneensa jo paljon kiinnostuneita yhteydenottoja. 

– Yksin emme tätä pysty tekemään ja tämä tulee olemaan pitkän aikavälin projekti, Nisula kertoo. 

Kotimaan hankkeiden ohessa Kouvolan Lakritsi tähtää vahvasti myös ulkomaille, vientiä on tarkoitus kasvattaa merkittävästi. Nisulan ajatuksena on kymmenkertaistaa liikevaihto ja hakea siitä 75 prosenttia ulkomailta. 

– Vaikka lakritsa ei kaikissa maissa ole suosittu tuote, ovat esimerkiksi USAn markkinat silti meidän näkökulmastamme valtavat. Haasteena tuleekin olemaan todennäköisemmin se, pystymmekö me vastaamaan kysyntään, kuin että kysynnässä tulisi raja vastaan, Nisula toteaa. 

Nisulan mielestä tavoitteet tuleekin asettaa korkealle – muuten ne eivät aidosti ole tavoitteita. 

– Visioni on yksinkertaisesti, että meistä tulee maailmanlaajuisesti lakritsin ykkösbrändi, hän vetää yhteen. 

www.kouvolanlakritsi.fiEdelläkävijät 2021