Ekologinen massiivipuutilaelementtirakentaminen on ilmastonmuutoksen ja kestävän kehitysbuumin myötä lyönyt läpi, kuten puurikkaassa maassa kuuluukin olla. Kestävä tulevaisuus massiivipuutilaelementeistä valmistetuissa kerrostalokortteleissa on monella tapaa houkutteleva vaihtoehto. 

Massiivipuusta valmistaminen tarkoittaa, että rakennuksen runko on kokonaan puuta. Massiivipuurakentamisessa puuta käytetään moneen muuhun rakennustapaan verrattuna huomattavasti enemmän, jolloin hiiltä sitoutuu rakennukseen moninkertaisesti. Lisäksi esimerkiksi seinissä ei käytetä höyrynsulkumuoveja.

Elementit säilyttävät siis puun luonnollisen kosteudentasaamisominaisuuden, mikä takaa terveellisen sisäilman. JVR-Rakenne Oy on alan edelläkävijä, joka aloitti puumoduulikerrostalojen rakentamisen vuonna 2013. Vuonna 2015 yhtiö pokkasi jo Vuoden Puupalkinnon, ja kehitys- ja kasvuvauhti on siitä vain lisännyt kierroksia varsinkin kokonaismarkkinoiden kasvaessa. 

”Kehitämme aktiivisesti puukerrostalorakentamista suunnitteluosastollamme, omalla tilaelementtitehtaallamme sekä työmailla. Laadukkaasta puukerrosrakentamisesta on muodostunut ydinosaamistamme. Tämä näkyy liikevaihdossa: kasvua edelliseen vuoteen oli 100 %, ja sitäkin edeltävä vuosi mentiin melkein yhtä lujaa”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Arttu Suuronen. 

Ekologista, turvallista, terveellistä ja viihtyisää 

Tekniikkana massiivipuutilaelementtirakentaminen tarkoittaa ekologisia materiaaleja, kestäviä rakennustapoja ja ekologisesti ylivertaisia teknillisiä ratkaisuja, jotka lisäävät sekä asukkaiden että kaupunkimiljöiden viihtyvyyttä. Tällaisen teollisen rakentamisen avulla päästään vihdoinkin laadusta tinkimättä järkeville tuottavuusluvuille myös rakennusalalla. 

Kombinaatio on niin painokkaasti win-win, että markkinoilla tapahtuneen asennemuutoksen myötä massiivipuutilaelementtitalot myyvät kuin häkä. Mistä päästäänkin siihen, että ne ovat myös paloturvallisuudeltaan korkeaa luokkaa. ”Massiivipuisten tilaelementtien paloturvallisuus on sprinklauksesta johtuen vähintään kilpailevilla rakennusmateriaaleille tehtyjen kerrostalojen luokkaa”, suunnittelujohtaja Antti Erola vahvistaa lisäten: ”Asukkaat viihtyvät myös siksi, että puu on lämmin materiaali.” 

Yhden luukun taktiikalla korkeaa laatua 

JVR-Rakenne on yksi alan harvoista toimijoista, joka tarjoaa kokonaisen kerrostalon hankinnan yhdeltä luukulta. ”Kaikki valmistus- ja työvaiheet laatutarkkaillaan ja dokumentoidaan. Kun kokonainen asunto valmistetaan moduulina täysin asumisvalmiiksi lämpimässä tehtaassa eikä sään armoilla, on lopputulos tasalaatuista. Työmaalla ei tarvitse kuin kasata moduulit yhteen vaikkapa 13-kerroksiseksi taloksi”, kertoo tilaelementtien tehtaanjohtaja Olli Koistinen. 

Massiivipuisten moduulikerrostalotilausten hankekoot ovat viime aikoina kasvaneet merkittävästi. ”Kuopioon ja Kirkkonummelle on nousemassa parhaillaan suuret talot, ja nyt meiltä kysellään jo kokonaisia kortteleita. Haluammekin yhä varhaisemmassa vaiheessa mukaan hankesuunnitteluun, jolloin pystymme tuottamaan yhä enemmän lisäarvoa”, Suuronen vahvistaa. 

Tutustu tarkemmin: www.jvr.fiEdelläkävijät 2021