Ratkaisu on jo olemassa – oli kyseessä asuinalue, teollisuus tai kaukolämpöverkko. 

AmbiHeat-lämpöpumppulaitos tuottaa energian lähialueen puhtaista energialähteistä mukautuen kulloiseenkin ympäristöönsä. Lämmönlähteitä voivat olla ulkoilma, maalämpö, aurinko, teollisuuden hukkalämpö tai vesistöjen lämpö. 

Hiilivapaa teollisuus -palkinto 

Hollolalaisen Calefa Oy:n innovaatio on juuri voittanut Euroopan lämpöpumppuyhdistys EHPA:n Hiilivapaa Teollisuus -palkinnon Orionin Turun lääketehtaan esimerkillä. 

Oli ilo ja kunnia voittaa eurooppalainen Hiilivapaa teollisuus -palkinto, toteaa Orionin energiatehokkuuspäällikkö Catarina Hildén- Fjäder ja Calefan toimitusjohtaja Petri Vuori.

AmbiHeat tuottaa aluelämmön Orionin neljän hehtaarin tehdasalueen tarpeisiin. Energianlähteinä se hyödyntää ulkoilmaa ja teollisuuden hukkalämpöä. Samalla laitos tuottaa jäähdytyksen tehtaan prosesseihin. 

”Aiemmin polttamattomaan teknologiaan perustuvat lämpölaitokset eivät olleet teollisuudelle mahdollisia. AmbiHeatin kehittyneellä lämpöpumpputeknologialla pystytään tuottamaan korkeitakin lämpötiloja ja tarvittaessa myös jäähdytys erittäin ympäristöystävällisesti ja edullisesti”, Calefa Oy:n toimitusjohtaja Petri Vuori sanoo. 

Ratkaisu myös alue- ja kaukolämpöverkoille 

Kolmen kilometrin päässä Turun toisiksi suurimmalla asuinalueella 3 MW AmbiHeat lämmittää ensi kesästä alkaen koko lähiseudun. Kattotasanteella energiakeräimet imevät ulkoilmaa talteen, joka jalostetaan 7000 asukkaan Runosmäelle CO2-vapaaksi kaukolämmöksi. Ratkaisun myötä alueen energiahinta laskee. 

Edullinen energianhinta ja CO2-vapaa lämmöntuotanto heijastuvat suoraan alueen arvostukseen. 

”Energiaomavaraisuuden myötä energian hinta Runosmäessä tulee olemaan Turun edullisimmasta päästä”, Runosmäen Lämmön toimitusjohtaja Petri Pyykkönen vahvistaa. 

Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti ja Lahti Energia alkavat tuottamaan jäteveden hukkalämmöstä kaukolämpöä syksyllä 2022 valmistuvassa 5 MW AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksen myötä. 

”Suomessa lämmitys on elinehto, mutta se täytyy pystyä tulevaisuudessa tekemään täysin puhtaasti. Polttamista pystytään järkevästi korvaamaan modulaarisilla AmbiHeat-lämpölaitoksilla. Tämä on vastaus uuden ajan energiantuotantoon”, Petri Vuori sanoo. 

1,5 MW AmbiHeat-lämpöpumppulaitos tuottaa Orionille CO2-vapaata lämmitystä ja jäähdytystä sekä säästää energiakustannuksissa.

Tutustu tarkemmin: www.calefa.fiEdelläkävijät 2021