Toimituksemme piipahti REDIN SOL Pesulassa kysymässä vinkkejä vaatteiden huoltoon. Tapasimme pesulassa SOL Pesuloiden toimitusjohtajan Elina Jalosen, jolta saimme viisi vinkkiä ekologiseen vaatehuoltoon. Näillä vinkeillä vaatteidesi käyttöikä pitenee, ja luonto ja kukkaro kiittää. 

1. OIKEIN PESTY JA VIIMEISTELTY VAATE NÄYTTÄÄ HYVÄLTÄ PÄÄLLÄ 

Osta laatua, huomioi käyttötarkoitus. Kaikkia vaatteita ei aina tarvitse pestä heti käytön jälkeen, mutta muista, että lika syö vaatetta. Hiki- ja rasvatahrat saattavat näyttää ikäviltä pesunkin jälkeen, jos pesua odottaa liian kauan. Tahrat pitäisi aina poistaa tuoreeltaan, etteivät ne pääse imeytymään kuituun, jolloin niiden poistaminen vaikeutuu. Tahran sattuessa, imeytä tahraa huokoiseen paperiin ja kiikuta vaate pesulaan. 

Tarvitseeko neuleita pestä lainkaan vai riittääkö tuuletus? On totta, että villapuserot raikastuvat tuulettamalla, mutta pesun tarvetta se ei poista. Pesulan villapesu saa neuleet pöyhkeään hehkuun ja nypyttömiksi. Kotioloissa kannattaa muistaa neuleiden omat pesuaineet, pesuohjelma ja nyppykampa. 

Pitääkö myytti farkkujen pakastamisesta paikkansa? Riittävän kylmässä mikrobit kyllä kuolevat, mutta likaa pakastaminen ei poista. Emulsiopesussa farkkujen värit eivät haalistu eikä niihin tule linkousryppyjä. 

2. KÄSITTELE VAATE LIKAA HYLKIVÄKSI 

Suojakäsitelty vaate hylkii likaa ja puhdistuu helpommin pesussa. Suojakäsittely on vaatteelle ja ympäristölle turvallista ja pidentää vaatteen käyttöikää. Suojakäsittelyn tekeminen on kotonakin mahdollista, mutta pesulassa koneellisesti tehtynä käsittely saadaan leviämään tasaisemmin ja tuote saa tarvitsemansa lämpökäsittelyn. Uudelle vaatteelle kannattaa tehdä aina suojakäsittely ennen sen käyttöönottoa. 

3. SILEÄ VAATE ON EDUSTAVA 

Pesulassa vaatteet prässätään ja viimeistellään ammattimaisin välinein, samoilla kuin vaatteen valmistuksessakin. Prässäyksessä kuidun pinta sulkeutuu ja tekstiili on likaa hylkivämpi kuin ilman viimeistelyä. Lopputulos on silmiä hivelevän edustava ja entäpä se vaivattomuus, kun ei tarvitse itse tehdä! 

4. UUDISTA TAI KORJAA VAATE 

SOL Pesuloiden palveluihin kuuluu myös suosituiksi nousseet korjausompelut, joiden avulla vaatteiden elinkaarta voidaan kasvattaa sen sijaan, että ne heitettäisiin pois. Aina ei uudessakaan vaatteessa ole lahkeiden tai hihojen pituus sopiva, mutta ammattitaitoinen ompelija hoitaa tämänkin ongelman pois päiväjärjestyksestä, eikä vaate jää käyttämättömänä kaapin nurkkaan. 

Harvalla on tänä päivänä osaamista tai vaikka olisi, niin omaa ompelukonetta. Tarve voi olla vaikkapa ratkenneen sauman korjaamiselle tai irronneen napin ompelemiselle. Tällaisilla pienillä korjauksilla saadaan tuotteille helposti lisää käyttöikää. 

Napin ompeleminen sujuu toki monelta, mutta usein se jää tekemättä. Mekon tai puseron muodistaminen onkin jo toinen juttu, johon kannattaa kysellä ammattilaisen apua. 

5. PIDENNÄ VAATTEEN MYYNTIARVOA 

Otsonoinnilla raikastaminen on monille hieman tuntemattomampi puhdistustapa aroille tuotteille. Esimerkiksi ullakoilla tai mökeillä säilytettyihin tekstiileihin tulee erilaisia tuoksuja. Otsonointi desinfioi tuotteen tappaen siitä hajuja aiheuttavat mikrobit. 

Otsonointi sopii hyvin myös kirpparilta ostetuille vaatteille, kengille, kypärille tai muille tuotteille, joita ei perinteisesti voi pestä pesukoneessa. 

SOL Pesulat palvelevat paikallisesti

SOL Pesulat sijaitsevat Suomen suurimmissa kaupungeissa. Löydät pesulat kätevästi sekä perin-teisistä kivijaloista että kauppakeskusten sykkeestä 23 kaupungista ympäri Suomen. Katso lähimmän SOL Pesulasi tarkempi sijainti ja yhteystiedot osoitteesta www.sol.fi/pesulapalvelutMenestyvä Suomi