Päällirakenneteollisuuden sisaryhtiöt Team Limetec ja AM Automäkinen räätälöivät tuotteita asiakkailleen. Entistä kevyemmät ja suuremmat perävaunut vähentävät niin päästöjä kuin polttoaineen kulutusta. 

Kokkolalaisen Team Limetecin ja perniöläisen AM Automäkisen toiminnan ytimessä on asiakkaiden tarpeisiin tehty päällirakentaminen. Toimitusjohtaja Hannu Peltomaa luotsaa molempia sisaryhtiöitä, joiden emoyhtiö Kuorma-autokorjaamo Mäkelä on Huittisista. 

AM Automäkinen toimii valtaosin kotimaan markkinoilla. Se räätälöi erityisesti viljanajon kuljetusratkaisuja. Tuotteita ovat mm. erilaiset kapelli,- umpikaappi-, kippi-, ja lavettiperävaunut sekä tasonosto-, vaijeri- ja koukkulaitteet. 

Team Limetec valmistaa päällirakenteita mm. kaukokuljetuksiin ja viileä- ja kylmäkuljetuksiin. 80 prosenttia tuotannosta menee vientiin. 

”Toimimme Norjassa ja Ruotsissa. Joka maassa on omat sääntönsä ja vaatimuksensa. Ne tuovat yhdessä ilmaston kanssa haasteita, joihin tarvitaan räätälöityjä tuotteita.” 

Luontoa säästävää kehitystyötä 

Juuri markkinoille tuodussa uuden sukupolven Limetec Next -tuotteissa on uutta muotoilua erityisesti perävaunuihin. 

”Painoa on pudotettu ilman, että kestävyys on heikentynyt. Autot kulkevat usein tyhjänä toiseen suuntaan. Kun tyhjäpaino on pienempi, polttoaineen kulutus laskee. Myös renkaat kuluvat vähemmän”, Peltomaa kuvailee. 

Tuotteissa on vähennetty ilmanvastusta muun muassa ovien pystysaumoja pienentämällä. Samaan aikaan autojen mitat ovat kasvaneet, joten polttoaineen kulutus ja päästöt ovat vähentyneet merkittävästi kuljetettua tonnia kohden. 

”Kuljetusala elää koko ajan uusien vaatimusten edessä. Esimerkiksi luontoa tulee säästää ja hiilidioksidipäästöjä vähentää entisestään. Teemme kehitystyötä sitä silmällä pitäen”, toimitusjohtaja Hannu Peltomaa kertoo. 

AM Automäkinen Oy 

  • perustettu v. 1955 
  • 30 työntekijää 
  • pääkonttori ja tuotanto Salon Perniössä 
  • liikevaihto 2021 n. 5 milj. euroa 

www.automakinen.fi

Oy Limetec Ab 

  • AM Automäkisen sisaryhtiö vuodesta 2020 
  • n. 35 työntekijää 
  • tehdas Kokkolassa 
  • myyntikonttorit Ruotsissa ja Norjassa 
  • liikevaihto 2021 n. 9,1 milj. euroa 

www.limetec.fiKuljetus & Logistiikka