Koska monet Pohjanlahden satamat on buukattu aika täyteen tuulivoimaloiden kuljetuksia, Kokkolan Satama päätti tehdä oman osuutensa edistääkseen uusiutuvan energian rakentamista. 

Ilmastonmuutoksen hillitseminen lisää merkittävästi tuulivoiman rakentamista. Koska monet Pohjanlahden satamat on buukattu aika täyteen tuulivoimaloiden kuljetuksia, Kokkolan Satama päätti tehdä oman osuutensa edistääkseen uusiutuvan energian rakentamista. 

Erikoisreitin valmisteluun ja toteuttamiseen kaksi vuotta 

Kokkolan Satama palvelee tulevinakin vuosina tuulivoimaloiden erikoiskuljetuksia. Pari vuotta kestänyt hanke erikoiskuljetusreitin toteuttamiseksi satamasta eteenpäin huipentui kesäkuussa toteutettuun testikuljetukseen. Samalla on uudistettu virallista erikoiskuljetusreittiä kaupungin tuntumassa, jotta sekin mahdollistaa kooltaan entistä isompien tuulivoimaloiden kuljettamisen Kokkolasta eteenpäin. 

Voimaloiden komponentit lastataan erikoiskuljetusajoneuvoon. Kuvat: Tommi Hietaharju/Hiutale Films

– Meillä on satamassa Perämeren vahvimmat satamanosturit, jonka nostokapasiteetti on peräti 140 tonnia ja 150 tonnia  (käyttöönotto 12/2021) sekä laajat kenttäalueet. Sen takia Kokkolan Satama ryhtyi selvittämään, miten niitä voitaisiin hyödyntää myös tuulivoimaloiden kuljettamisessa, kertoo Kokkolan Sataman toimitusjohtaja Torbjörn Witting. 

Hänen mukaansa selvitystyö käytännön toteutuksineen sujui mainiosti, ja kaupalliset kuljetukset alkoivat viime kesänä askel kerrallaan. 

– ELY:n ja Kokkolan kaupungin sekä suurteollisuusalueen edustajien kanssa olemme hakeneet ratkaisuja ongelmakohtiin hyvässä yhteistyössä. Erityiskiitoksen haluan osoittaa Väyläviraston Pekka Petäjäniemelle, jonka johdolla Kokkolaan saatiin todella nopeasti vetureiden ajolankojen nostolaitteet Asevarikon tasoristeykseen, Witting jatkaa. 

Samalla kun tuulivoimalakuljetuksille on toteutettu oma reitti, satamassa on hänen mukaansa huolehdittu siitä, etteivät olemassa olevien pitkäaikaisten asiakkaiden kuljetukset ja tavarankäsittely häiriinny. 

Tutustu tarkemmin: portofkokkola.fiKuljetus & Logistiikka