Moni lapsi kantaa huoliaan ja ahdistustaan yksin. SOS-Lapsikylän Apuu-chatista löytyy turvallisia aikuisia, jotka kuuntelevat ja tukevat. Puolitoista vuotta sitten avattuun chattiin on ottanut yhteyttä jo yli 40 000 lasta. 

Joka päivä noin sata lasta ottaa yhteyttä Apuu-chattiin, koska he ovat huolestuneita, ahdistuneita tai turvattomia. Päivystäjät pystyvät vastaamaan noin 75 prosenttiin yhteydenotoista. 

SOS-Lapsikylä avasi Apuu-chatin keväällä 2020 vastaamaan lasten hätään koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa. Vaikka yhteiskunta onkin nyt avautumassa, avuntarve on edelleenkin suuri. Tänä vuonna yhteydenottoja on tullut jo yli 30 000. 

”Apuu-chat tarjoaa 7–15-vuotiaille lapsille helpon tavan pyytää apua. Lapsi voi tulla keskustelemaan anonyymisti mistä tahansa asiasta, joka herättää hänessä huolta, turvattomuutta, pelkoa tai avuttomuutta”, sanoo SOS-Lapsikylän projektipäällikkö Johanna Virtanen. 

Chatissa lasten yhteydenottoihin vastaavat lastensuojelun ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset. 

Lapset kärsivät usein ahdistuksesta 

Yksi yleisimmistä yhteydenoton syistä on ahdistus. 

”Lapsella voi olla selittämätön paha olo, johon hän ei löydä syytä”, kertoo vapaaehtoinen chat-päivystäjä Anna Koivisto. 

”Moni kaipaa apua myös kaverisuhteisiin liittyviin huoliin, kuten kiusaamiseen tai yksinäisyyteen. Jotkut haluavat keskustella vanhempiin liittyvistä murheista, kuten päihteidenkäytöstä tai perheväkivallasta.” 

Lapsen oloa helpottaa usein jo se, että saa kertoa asiastaan jollekin aikuiselle. Päivystäjä arvioi aina lapsen avuntarvetta keskustelun perusteella. Usein riittää, että päivystäjä rohkaisee lasta ottamaan asian puheeksi oman vanhemman kanssa. Se ei aina ole tullut lapselle mieleen tai hän ei tiedä, miten ja milloin ottaisi asian puheeksi. 

Lapsen ei tarvitse pärjätä yksin 

Vakavimmissa tilanteissa lapsi tarvitsee muutakin kuin keskusteluapua. Haavoittuvimmassa asemassa ovat lapset, jotka kärsivät perheväkivallasta, laiminlyönnistä tai itsetuhoisuudesta. 

Useamman kerran viikossa chat-päivystäjä tekee rikosilmoituksen, lastensuojeluilmoituksen, ottaa yhteyttä sosiaalipäivystykseen tai hätänumeroon, jotta saisi yhteyttä ottaneelle lapselle apua. 

”Meille on tärkeää, että lapsi kuulee, että hänen asiansa on tärkeä, ja ettei hänen kuulu pärjätä yksin eikä varsinkaan ilman aikuisten apua”, Johanna Virtanen sanoo. 

Apuu-chat on auki joka päivä kello 9–22 osoitteessa www.apuu.fi. SOS-Lapsikylän Apuu-chatin pyörittäminen ei olisi mahdollista ilman lahjoitusvaroja. Pääyhteistyökumppanina toimii IKEA Suomi. 

Auta lapsia lahjoittamalla haluamasi summa MobilePaylla numeroon 40331 tai tekemällä lahjoitus SOS-Lapsikylän verkkosivuilla osoitteessa www. sos-lapsikyla.fi/apuu. 

Rahankeräyslupa: SOS-lapsikyläsäätiö, RA/2021/76 Black Friday