Koboltti on ladattavissa akuissakin tarvittava metalli, jonka käytön arvioidaan eri lähteistä riippuen kasvavan kaksinkertaiseksi maailmassa vuoteen 2030 mennessä liikenteen sähköistymisen vuoksi. 

”Koboltti on yllättävän arkipäiväinen metalli. Sitä voisi hyvinkin kutsua strategiseksi metalliksi, kun mietitään sen lukuisia käyttökohteita nykypäivän yhteiskunnassa”, tuotantopäällikkö Jaakko Palola Jervois Finlandilta (ent. Freeport Cobalt) taustoittaa. ”Kobolttia käytetään akkujen lisäksi muun muassa kovametallien sidosaineena, kemianteollisuudessa katalyyttien valmistuksessa, pigmenttinä keramiikassa ja jopa eläinrehuna.” 

Arviolta noin 70 % maailman kobolttivarannoista esiintyy Kongossa ja yleinen mielikuva kongolaisesta koboltista on negatiivinen. Otsikoihin nousee usein lapsityövoiman käyttö ja surkeat työolot, jotka liittyvät käsin kaivettuun kobolttiin. Myös Jervois Finland hankkii raaka-ainetta Kongosta, mutta vastuullisesti ja ainoastaan teollisesti toimivista suurista kuparikaivoksista, jotka tuottavat kobolttia sivutuotteena. 

”Meillä on ensimmäisenä koboltinvalmistajana eettisestä ja vastuullisesta toiminnasta kertova sertifikaatti, jota auditoidaan jatkuvasti. Sertifiointi kattaa kaiken louhinnasta kuljetukseen ja toimintaamme Kokkolan laitoksellamme”, Palola taustoittaa. Sertifikaatin myöntää mineraalialan vastuullisuusyhteisö RMI (Responsible Minerals Initiative). 

”Lisäksi Kokkolan laitoksemme alittaa sille ympäristöluvassa asetetut päästörajat kirkkaasti ja hiilijalanjälkemme on 40 prosenttia alamme vertailuarvoa pienempi. Kiertotalous on meille myös tärkeää, ja noin 15 prosenttia raaka-aineestamme on kierrätysmateriaalia”, Palola luettelee vastuullisuustekoja syystäkin ylpeänä. 

Jervois Finland on hyvä esimerkki siitä, kuinka vastuullisuuden ja osaamisen perustalle rakennetuilla kilpailueduilla Suomesta ponnistava yritys voi pärjätä maailmalla: ”Toimitusvarmuus, laatu ja asiakaspalvelu ovat kilpailuetujamme vastuullisuuden rinnalla. Lisäksi 50-vuotinen historia koboltinvalmistuksesta on hionut toiminnastamme äärimmäisen kustannustehokasta”, teknisessä asiakaspalvelussa toimiva Hanna Seppälä täydentää. 

Tuore omistajanmuutos nähdään erinomaisena mahdollisuutena. Suomen vahvasta merkityksestä australialaisomistuksessa kertoo se, että Jervois Finland alakonsernin pääkonttori on Kokkolassa. 

”Me olemme ja haluamme olla jatkossakin eettinen, mahdollisimman ympäristöystävällinen ja korkeinta tuotteiden laatua ja parasta asiakaspalvelua tarjoava toimija alallamme”, Seppälä summailee Jervois Finlandin nykyhetkeä ja tulevaisuutta. 

Tutustu tarkemmin: jervoisfinland.comMenestyjät