Lihankorvikkeet eivät ole enää vaihtoehtoravinnon altavastaajina: lokakuussa Saksassa pidetyillä maailman suurimmilla ruokamessuilla koettiin ennennäkemätön pöhinä kasviproteiiniyrityksen osastolla – tuota osastoa isännöi suomalainen Meeat Food Tech Oy. 

Kun Suomessa keskustellaan edelleen siitä, miten liha olisi hyvä hankkia edes lähituottajalta, ja miten Helsingin kaupunki voi jättää lihan pois tarjoiluistaan, maailmalla kasviproteiinimarkkinat kasvavat räjähdysmäisesti. 

Ruokavallankumous on jo täällä – palkokasvit ovat tulevaisuuden kulta 

Maailman johtavilla Anuga-ruokamessuilla Kölnissä menestyminen tarkoittaa todellista kansainvälistä noteerausta. Suomalaisen Meeat Food Tech Oy:n fermentoidusta härkäpavusta valmistettu gluteeniton Tikka Masala -kastike valittiin siellä tänä syksynä vakuuttavimpien uusien ruokainnovaatioiden joukkoon. ”Fermentointi eli hapattaminen on vanha tapa valmistaa ja säilöä elintarvikkeita. Fermentointi tuo ruokiin makua ja se tekee niistä vatsaystävällisiä”, kertoo Meeat Food Tech Oy:n toimitusjohtaja Mikko Karell. 

Jos Karellin nimi soittaa kelloja, niin pitääkin. Kyseessä on entinen Poutun lihabisneksen vetäjä. Mistä moinen rohkea transformaatio lihankorvikkeisiin? ”Emme voi jatkaa lihan kulutusta totutulla tavalla. Diesel-autot korvataan sähköllä, meidän visiossamme ruokateollisuuden eläinperäiset raaka-aineet vaihtuvat kasviperäisiin ja maanviljelyksessä lihakarjantuotanto kauran ja palkokasvien viljelyyn, millä on paljon hyviä ilmastovaikutuksia.” 

Karell kertoo yrityksen hurjasta kasvuvauhdista ja kansainvälisen kasvun turvaamiseksi käynnissä olevasta rahoituskierroksesta. ”En ole tällaista pöhinää kokenut koko kolmekymmentävuotisen urani aikana.” 

Maku, rakenne ja hinta kohdilleen, niin vaihtoehto kelpaa 

Maailman muutosjuoksuvauhdissa menestyy, kun starttaa eturivistä ja keskittyy kaarteisiin. ”Me kehitämme herkullisia ja kestäviä kasvipohjaisia tuotteita, joilla on helppo korvata liha arkisissa ja tutuissa resepteissä. Meeat-tuotteiden raaka-aineena käytetään härkäpavun lisäksi myös herneproteiinia. Aloitimme vuosi sitten Pohjoismaissa ja Baltiassa. Nyt meitä revitään jo Euroopan ulkopuolelle, firma on yritetty ostaa pariin otteeseen ja kansainvälisiä, innovatiivisia rahoittajia ilmoittautuu mukaan harva se päivä”, Karell kertoo. 

Tuotekehitys on aktiivisessa vaiheessa. ”Kehitämme tuotteita entistä terveellisemmiksi mm. korvaamalla tyydyttynyttä rasvaa vaikka rypsiöljyllä.” 

Karell ennustaa pihvilihan siirtyvän harvinaiseksi herkuksi. ”Lähitulevaisuudessa syömme lihankorviketta aivan tottuneesti. Suomessa pitäisikin herätä tukemaan alkutuottajien siirtymistä palkokasviviljelyyn ja auttaa heitä muodostamaan alliansseja. Muuten me Suomessa jäämme pahasti junasta, joka ei enää pysähdy.” 

Meeat Food Tech Oy on onnistunut tekemään hiipuvasta lihabisneksestä kannattavaa uutta liiketoimintaa, jolle on erittäin suotuisat markkinanäkymät. Karellin motoksi sopisikin: Rohkea rokan syö. 

Tutustu tarkemmin: meeat.coMenestyjät