Arktista kylmyyttä, polttavaa kuumuutta ja trooppista kosteutta. Arctestin sääkoestinratkaisut mahdollistavat erilaisten olosuhteiden luomisen. Yrityksen tuore kansainvälinen kasvu yllätti jopa omistajat. 

Toimitusjohtaja Johan Kinnulan luotsaama Arctest on moninkertaistanut kasvunsa erityisesti Ruotsin markkinoiden kysynnän kautta.

Cooler than you think. Yritysslogan viittaa asiantuntijuuteen olosuhdetestaamisessa. Alalla, joka tuskin on suurelle osalle lukijoista entuudestaan tuttu. Tämä tiedetään myös lausahduksen ilmoille heittäneen Arctest Oy:n riveissä. 

“Suomessa asiakkaamme ovat pääsääntöisesti suurteollisuuden ja tutkimuksen puolella”, Arctestin omistaja ja toimitusjohtaja Johan Kinnula toteaa. 

Ala kuitenkin ansaitsee ajatuksen jos toisenkin. Erilaisten olosuhteiden luominen on usean toimijan työssä hyvin kriittisessä asemassa. Maalin kuivumisesta valtameret ylittävissä konteissa kulkevien kartonkipakkausten kestämiseen ja toimivuuteen. Ammusten käyttäytymisestä kasvien ja ruoan menestyksekkääseen kasvattamiseen vaativissa olosuhteissa. 

Arctestin ydinratkaisut ovat suuria huoneita ja liikkuvia mobiiliratkaisuja, joissa voidaan luoda jopa 180 asteen kuumuus. Kylmimmillään sisälle on mahdollista saada aikaan jopa 86 pakkasasteen ympäristö. Lämpötilan lisäksi oleellinen muuttuja on ilmankosteus, joka niin ikään vaikuttaa esimerkiksi elintarvikkeiden säilymiseen. 

“Oleellista mittaustyössä on tarkkuus ja luotettavuus, jotka oma tuotekehityksemme takaa.” 

Kasvuharppaus länsinaapurissa 

Vuonna 1986 perustetun Arctestin tyypillinen kauppa on kooltaan suuri. Tämä ei silti tarkoita, että kaikkien asiakkaalle tarjottavien ratkaisujen pitäisi olla kookkaita. Isot huoneet, joissa olosuhteita voidaan muuttaa hyvinkin nopeasti, ovat toki oleellinen osa Arctestin tuotevalikoimaa. Nyt myös liikkuvat ratkaisut ovat kuitenkin nostaneet päätään. 

“Viime vuosina kysyntä mobiileille konteille on noussut. Ne mahdollistavat testaamisen vaihtelevissa, hyvinkin haasteellisessa ympäristössä”, Kinnula sanoo. 

Viime vuosina Actest on kasvanut erityisesti länsinaapurin markkinoilla. Ruotsissa yrityksen avainasiakkuuksia ovat olleet Uppsalassa toimiva Ruotsin maataloustieteellinen yliopisto SLU sekä maan puolustusvoimat. 

Viimeisen vuoden aikana Arctest on saanut merkittävän tilauksen säilyvyysseurantahuoneista yhdeltä lääkealan merkittävältä toimijalta. Toinen merkittävän kokoinen kauppa pitää sisällään Uppsalan yliopiston tekemän, kasvienkasvatushuoneita koskevan tilauksen. Molemmat tilaukset ovat kooltaan vajaat 1,5 miljoonaa euroa. 

“Ruotsin teollisuuden rakenteen vuoksi siellä on enemmän tarvetta testaamiselle kuin Suomessa. Olosuhdetestaus vaatii entistä modernimpia ratkaisuja.” 

Kasvun myötä Arctest on nyt perustamassa Ruotsiin sisaryhtiötä. Samalla Saksan valtavien markkinoiden kokoon silmänsä iskenyt Kinnula lopettaa toimitusjohtajan pestissä. Jatkossa enemmistöomistaja keskittyy erityisesti tuleviin vientiponnisteluihin yhtiön hallituksen puheenjohtajana sekä myyntijohtajana. 

1.12.2021 lähtien yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi nousee projektipäällikkö Toivo Janhunen. Tekniikan johtajaksi nousee tekninen päällikkö Markus Juvonen. 

Tapahtui esimerkiksi Saksan suunnalla mitä tahansa, ei Arctestin tarvitse kansainvälisten markkinoiden olosuhteita erikseen testata. Tuotteidensa potentiaalin se on jo todistanut. 

Tutustu tarkemmin: www.arctest.fiMenestyjät