Ukko-konsernin toimitusjohtaja Sami Ranta haluaa ravistella yrityspäättäjien asennoitumista freelancereihin ja eri aloilla toimiviin itsenäisiin yrittäjiin. Hänen mukaansa itsensä työllistävät ovat sekä ratkaisu työvoimapulaan että mahdollisuus saada käyttöön parasta osaamista. 

Rannan mukaan suomalaiset yrityspäättäjät ratkaisevat työvoimapulaansa panostamalla lisärekrytointiin tai hyödyntämällä henkilöstövuokrausta, mutta freelancereita isot yritykset käyttävät vain vähän. Hän kokee, että tässä yritykset menettävät todella tärkeän mahdollisuuden. 

Suuri osa yrityksistä ei hänen mukaansa myöskään osaa hyödyntää saatavilla olevia verkostoja tekijöiden etsimiseen. 

”UKKO.fi tunnetaan hyvin kevytyrittäjien käyttämänä palveluna, mutta moni ei tiedä, että kauttamme voi myös tavoittaa laajan verkoston yrittäjinä toimivia osaajia”, hän kuvailee. 

Ranta nostaa esimerkin asiakasyrityksestä, joka etsi palkkalistoilleen kahta digimarkkinoinnin ja yhtä analytiikan osaajaa, huonolla menestyksellä. UKKO.fi:n verkostosta löytyi välittömästi 390 ammattilaista, jotka vastasivat haettuja profiileja. 

Ukko-konsernin toimitusjohtaja Sami Ranta

”Osaajien etsimisessä pitäisi nyt ajatella out of the box, palkkaaminen ei ole ainoa vaihtoehto”, Ranta toteaa. 

Hän haluaa myös muistuttaa yrityksiä siitä, että itsenäistä yrittäjää käyttämällä saa yleensä itseohjautuvan ja aikaansaavan ammattilaisen. 

”Esimerkiksi vuokratyön tekijä saattaa tarvita paljon ohjausta. Yrittäjä tietää itse, miten sovittuun tulokseen päästään, eikä häntä tarvitse mikromanageroida. Freelancerit tuovat kokonaisvaltaista hyötyä, eivät pelkästään lisäkäsipareja.” 

Pätevimmät toimijat haluavat yrittäjinä päättää itse mihin osaamistaan käyttävät 

Itsensä työllistämistä pidetään edelleen Suomessa usein sekä marginaalisena että pakon sanelemana. UKKO.fi:n omat tilastot todistavat kuitenkin jotain muuta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana palvelun kautta on laskutettu yli puoli miljoonaa projektia ja sen verkostossa on yli 120 000 suomalaista. Veroja se on tilittänyt 115 miljoonaa euroa. 

Yrityspäättäjien rohkaisuksi Ranta haluaa nostaa esille myös sen, että itsensä työllistäville yrittäjyys on yleensä täysin oma valinta. Nuoret ammattilaiset eivät halua jämähtää yhteen rooliin. 

”Tyypillisesti itsenäisinä yrittäjinä toimivia ammattinimikkeitä ovat esimerkiksi visuaalisen alan osaajat, tuottajat, digimarkkinoijat, projektinhallinnan ammattilaiset ja ohjelmistokehittäjät. Näihin rooleihin on myös vaikeaa löytää työntekijöitä, koska alan pätevimmät toimivat mieluiten yrittäjinä. Heidän syvä osaamisensa on mahdollistanut heille tilanteen, jossa he voivat valita projektinsa ja asiakkaansa. Tämä osaaminen kannattaa päästä hyödyntämään”, Ranta lisää. 

Ranta haluaakin korostaa, että on turhaa käyttää panostuksia jatkuvaan rekrytointiin, jos Suomen parhaita osaajia ei kiinnosta palkkatyö. 

”Monessa organisaatiossa konsernijohto ei ole edes tietoinen siitä, millä tavalla itsenäisiä yrittäjiä tällä hetkellä käytetään. Kehottaisinkin yrityspäättäjiä miettimään, miten heidät voitaisiin nähdä jatkossa strategisena osana talent poolia”, hän summaa. 

 Lisätietoja siitä miten voit hankkia lisäosaamista helposti löydät UKKO.fi:n sivuilta: www.ukko.fi/kevytyrittajyys/toimeksiantajalle/Menestyjät