Lämmitysenergia Yhdistys ry:n laskelmat osoittavat kiistattomasti, miten järkevää hybridilämmittäminen on. 

Lämmitysenergia Yhdistys ry perustettiin öljypohjaisen keskuslämmitysjärjestelmän yleistyessä vuonna 1956 optimoimaan lämmitysjärjestelmien asennusten laatu ja huoltotoimet. Nykyisin yhdistys on myös jäsenenä eurooppalaisessa yhteistyöjärjestössä Eurofuelissa. ”Toimintamme tarkoitus on edelleen sama kuin yhdistystä perustettaessa. Mutta nyt keskitymme viestimään järkevän hybridilämmittämisen puolesta”, pohjustaa toiminnanjohtaja Arto Hannula. 

Hän antaa esimerkin. ”Hybridiautoissa sadan kilometrin matka tehdään kolmisenkymmentä kilometriä sähköllä, jonka jälkeen loppumatka kulutetaan polttoainetta. Lämmityksessä yhtälö on päinvastoin. Lämpöpumpulla katetaan 70 % ja kovilla pakkaspiikeillä, jolloin sähköverkko kuormittuu, käytetään öljyä, mikä sekin voi nykyisin olla uusiutuvaa. Uusiutuvalla energialla hybridijärjestelmässä pystytään tuottamaan noin 70 % energiatarpeesta. Vihreällä sähköllä päästään sataan prosenttiin.” 

Uusiutuva lämmitysöljy ei vaadi kattilaremonttia 

Öljylämmitteisille talonomistajille on vaihteeksi kerrottavana hyviä uutisia: öljylämmityksestä ei tarvitse luopua. Uusiutuva kotimainen lämmitysöljy tuli markkinoille tämän vuoden alusta. ”Neste toi 100 %:sti uusiutuvan lämmitysöljyn, jota on voinut syksystä lähtien tilata aivan kuten perinteistä fossiilista lämmitysöljyä jo pientalotilauksiin asti vaikka tuhannen litran toimituserissä”, Hannula kertoo. 

Mikä parasta, uusiutuva öljy ei ole kallista eikä se vaadi kattilaremontteja. ”Ainoastaan polttimen säätäminen tai liekintunnistimen vaihto on paikallaan ja se hoituu usein yhdellä huoltokäynnillä.” 

Hybridilämmitys säästää rahaa ja vähentää päästöjä 

Lämmitystä ei tarvitse toteuttaa yhdellä tavalla. Perinteisen öljylämmitystalon muuttaminen täysin sähkölämmitteiseksi vaatisi sähköremontin. Öljypohjaista lämmitysjärjestelmää voikin tehostaa kustannustehokkaalla lämpöpumpulla eli siirtyä hybridimalliin: näin säästää vuosittaisessa lämmityslaskussa mukavia summia, kuten Lämmitysenergia Yhdistyksen verkkosivuilla esitetyt tarkat esimerkkilaskelmat osoittavat. 

”Jokainen kohde kannattaa katsastaa sen mukaan, mikä sillä sijainnilla ja järjestelmällä on kannattavin kombinaatio. Lisäksi on muistettava toteuttaa muutkin energiatehokkuustoimet”, Hannula neuvoo. 

Hybridimallilla myös energiahuoltovarmuus lisääntyy, kun myrskyn aiheuttama sähkökatko ei kylmennä kiinteistöä. ”Aggregaatti käyntiin ja öljykattila pelittää”, Hannula vinkkaa. 

Pitääkö kiinteistönomistajan nyt alkaa lämmitysinsinööriksi, että osaa repiä optimaaliset hyödyt hybridijärjestelmästä irti? ”Ei tarvitse. Öljykattilat ja lämpöpumppu juttelevat keskenään ja säädöt voidaan tehdä joko tariffi- tai vaikkapa pakkasrajapohjaisesti”, Hannula vastaa. 

Luotettavat lämmityslaite urakoitsijat löydät www.ley.fi sivuilta urakoitsijahausta. Menestyjät