Ainutlaatuisen laaja tutkimusyhteistyö tuottaa osaamista Saabille ja tarjoaa urapolkuja opiskelijoille. 

Puolustusteollisuuskonserni Saabin ja Aalto-yliopiston yhteistyö alkoi vuonna 2017. Mallia otettiin Saabin kotimaasta Ruotsista, jossa yliopistoyhteistyön tuloksia on päätynyt suoraan yrityksen tuotteisiin. 

”Alkupotku oli 2015, kun Ruotsin kuningas kävi teollisuusväen kanssa vierailulla Aallossa ja olivat hyvin vaikuttuneita”, sanoo Saab Finlandin teknologiajohtaja Petteri Alinikula. 

Yhteistyösopimus solmittiin vuonna 2017. Poikkeuksellista on hyvin pitkäaikainen, vähintään kymmenvuotinen molemminpuolinen sitoutuminen. Se ei ole yleistä Suomessa, jossa tutkimusyhteistyö on enemmän projektikohtaista. 

Saab keskittyy muun muassa Gripen-hävittäjien ja valvontalentokoneiden ratkaisujen ja järjestelmien kehittämiseen. Alalle tyypillistä on tuotteiden pitkä käyttöikä, jopa 30–40 vuotta. Keskeisiä tutkimusalueita ovat muun muassa sensoriteknologia, mikroelektroniikka, signaalikäsittely ja tekoäly. Tällä hetkellä Saabia kiinnostaa myös kvanttitekniikan hyödyntäminen. ”Pitkän tähtäimen tutkimuksella varmistetaan, että tuotteet ovat kilpailukykyisiä ja ne sisältävät parasta teknologiaa.”

Käytännön urapolkuja huippuosaajille

Saab sitoutui investoimaan yhteistyöhön 20 miljoonaa euroa, ja hiljattain tehtiin päätös kolmen miljoonaan lisäinvestoinnista. ”Haluamme vahvistaa yliopiston osaamista meille keskeisillä alueilla. Tavoitteena on, että Aallosta valmistuu parikymmentä tohtoria jatkamaan työtä myös suoraan meillä”, Alinikula sanoo. Saab ei halua, että tutkittu tieto jää vain laboratorioon, joten suurin osa väitöskirjojen tekijöistä on heidän palkkalistoillaan.

”He voivat käyttää työajasta 80 prosenttia väitöskirjan tekemiseen, loput 20 prosenttia he ovat mukana tuotekehityksen projekteissa. Näin opiskelijat saavat hienoja urapolkuja, me maailman parhaita asiantuntijoita.” Yhteistyö yliopiston kanssa on toiminut hienosti. ”Suomalainen vahvuus on se, että luottamus syntyy nopeasti. Me emme puhu sopimusten kautta, vaan keskustelua käydään innostuneesti asiantuntijoiden kesken.”

• Saab Finlandin Teknologiakeskus sijaitsee Tampereella, myynti ja markkinointi Helsingissä, toimisto myös Turussa. Saab Finland työllistää yli 70 henkilöä.
• Osa Saab-konsernia on myös Combitech, jolla on noin 90 työntekijää Espoossa, Tampereella, Jyväskylässä ja Säkylässä.
• Koko Saab-konsernin liikevaihto on 3,5 mrd €.

Tutustu tarkemmin: www.saab.comTekoja Suomesta