Investointi henkilöstön liikkumiseen ja työkyvyn ylläpitoon maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Se myös kertoo yrityksen vastuullisuudesta ja parantaa työnantajakuvaa. 

Työntekijän sairauspoissaolopäivä maksaa työnantajalle keskimäärin 350 euroa. Yleisimmät syyt ovat mielenterveysongelmat sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet, joita voidaan ennaltaehkäistä liikunnalla. Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on uudistuvassa työelämässä yhä tärkeämpää. Liikunta on alihyödynnetty keino, joka parantaa sekä henkilöstön työkykyä että tulosta. 

”Monesti ajatellaan, että liikunta kuuluu henkilökohtaiselle reviirille, mutta johdon pitäisi työpaikoilla ottaa se esiin ja puhua hyvinvoinnista arvostavasti yhteisissä tilaisuuksissa, viestinnässä ja keskusteluissa. Arvostava puhe muokkaa myönteistä asennetta liikuntaa ja itsestään huolehtimista kohtaan”, korostaa kehittämispäällikkö Miia Malvela Liikkuva aikuinen -ohjelmasta. 

Jo pieni tauko auttaa 

Liikunta ymmärretään yleensä suppeasti vain liikuntaharrastuksena. Pakataan treenikassi ja lähdetään liikuntapaikkaan harrastamaan. Liikunta on kaikkea liikettä, ja työnantajan näkökulmasta kaikki henkilöstön hyvinvointia lisäävä liike on myös rahaa. 

Malvela nostaa hyvinvoinnin edistäjäksi pienet asiat, kuten aktiiviset tauot. Suomalaiset istuvat tai makaavat keskimäärin 9,5 tuntia vuorokaudessa, eikä tässä ole mukana nukkuminen. Istuminen tappaa mutta onneksi hitaasti. 

”Kaikki tauot istumisessa tekevät hyvää. Riittää, että mahdollisimman usein oman työrytmin salliessa nousee ylös, venyttelee vähän ja lähtee kävelemään. Ei tarvitse fysioterapeutin laatimaa jumppaohjetta, vaan liikkua voi matalalla kynnyksellä.” 

Aktiiviset tauot ehkäisevät tuki- ja liikuntaelinsairauksia, sillä ne laittavat veren kiertämään ja voitelevat nikamia. ”Liikunta parantaa myös muistia, ajatustyötä sekä keskittymis- ja oppimiskykyä. Ne ovat tärkeitä, jotta elinvoimainen Suomi saa aikaan innovaatioita ja kehittää kilpailukykyään”, Malvela jatkaa. ”Työyhteisössä kannattaa yhteisesti sopia, miten paikallaan pönötystä voi tauottaa. Tämä koskee niin työpisteellä tehtävää työtä kuin etätyötäkin. Hybridityö vaatii uudet käytännöt.” 

Lisää aktiivisuutta helposti 

Aktiivisten taukojen pitäminen on helpompaa, jos työympäristö tarjoaa siihen mahdollisuudet. Oli kyseessä koti tai työpaikka, monet liikkumiseen houkuttelevat ratkaisut vaativat enemmän mielikuvitusta kuin rahaa. Jumppapallo työtuolin tilalle, rekkitanko taukotilaan tai portaiden käyttö hissin sijaan. 

Etäkokousten aikana voi vaikka kävellä, kun vain yhteisesti sovitaan. Ja kun paluu kohti normaalia koittaa, tarjoavat työmatkat paljon potentiaalia liikunnan lisäämiseen. Työmatkaliikkumisen uusi hyvä kannustin on verovapaa työsuhdepyöräetu. 

NYT OPPAAN AVULLA LIIKKEELLE 

Uusi Liikunnalla työkykyä ja tulosta -opas auttaa pääsemään liikkeelle työyhteisön liikunnan lisäämisessä. Opas esittelee kuusi parasta liikunnallista keinoa työpaikkojen käyttöön. 

Lataa ilmainen opas osoitteesta www.liikkuvatyoelama.fiEdelläkävijät 2022