Vuonna 2022 tietomurtoja tullaan tekemään yhä useammin ja suuremmassa mittakaavassa. Viidennen sukupolven tietoturva torjuu kyberhyökkäykset ennen kuin ne aiheuttavat tuhoja. Valtori säästää kuukausittain tuhansia työtunteja Check Point Softwaren ja Telia Cygaten toimittaman tietoturvaratkaisun avulla. 

 

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin kiusana olivat pitkään huoltotoimenpiteistä aiheutuneet katkokset ja häiriöt valtionhallinnon yhteisessä runkoverkossa ja sen tietoliikenteessä. Check Point Softwaren ja Telia Cygaten toimittaman palomuuri- ja tietoturvaratkaisu Maestron ansiosta katkoksista on päästy eroon. 

“Yhteinen VY-runkoverkko on valtionhallinnon keskeisimpiä IT-palveluita. Kun järjestelmät eivät toimi eikä työasemille pääse, työt seisovat. Kyse ei ole pienestä työnseisauksesta, sillä valtionhallinnossa työskentelee kymmeniä tuhansia ihmisiä. Maestron ansiosta säästämme nykyään kuukausittain tuhansia työtunteja”, laskee Valtorin runkoverkkopalveluiden ryhmä- ja palvelupäällikkö Marko Mäki. 

Ulospäin valtionhallinnon verkko-ongelmat näkyivät esimerkiksi katkoksina kansalaisille suunnatuissa sähköisissä asiointipalveluissa. 

Maestro takaa kriittisten ympäristöjen toimintavarmuuden 

Check Point Maestro on yrityksille ja organisaatioille tarkoitettu, keskisuuriin ja suuriin ympäristöihin soveltuva viidennen sukupolven tietoturvan kokonaisratkaisu, joka estää hyökkäykset ennakkoon. 

Maestrosta hyötyvät erityisesti huoltovarmuuskriittiset toimijat, joiden ympäristöjen täytyy toimia ilman tuotantokatkoja. 

“Maestro suojaa yritysverkot edistyneimmiltäkin viidennen sukupolven uhilta. Maestrolla haetaan toimintavarmuutta, skaalautuvuutta ja kestävyyttä palomuuraukseen. Samalla pyritään varmistamaan asiakkaan tuotannon jatkuvuus”, Check Point Softwaren Suomen ja Baltian maajohtaja Sampo Vehkaoja kertoo. 

Palvelun skaalautuvuus auttaa Valtoria, sillä kaikki huoltotoimenpiteet, kuten palomuurilaitteiden päivitykset tai kapasiteetin lisääminen, voidaan tehdä nyt ilman laitevaihtoja ja katkoksia. 

Log4J, SASE ja mobiilitietoturva 

Vuosi 2021 oli ennätyksellinen: kyberhyökkäykset yritysverkkoihin lisääntyivät maailmanlaajuisesti 50 % ja Suomessa kasvua oli jopa 120 %. Ne saavuttivat huippunsa joulukuussa Log4J-haavoittuvuuden myötä. Uusi vitsaus vaikutti hyvin lyhyessä ajassa lähes puoleen maailman yrityksistä. Log4J on hyvin helppokäyttöinen ja sen paikkaaminen on niin monimutkaista, että siitä on todennäköisesti harmia vielä monen vuoden ajan. 

”Yritykset investoivat tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan juuri nyt käyttäjää lähellä olevaan tietoturvaan eli SASEen (Secure access service edge)”, Vehkaoja sanoo. 

Mobiililaitteiden suojaus on tietoturvan toinen ajankohtainen alue. FluBot haittaohjelma tuli valitettavan tutuksi suomalaisille vuoden lopulla. Flubot saastutti kymmeniä tuhansia puhelimia. Mobiilitietoturva-ratkaisulla pysttään estämään tämän kaltaiset haittaohjelmat. 

Asiakkaat investoivat 2022 yllä mainittujen lisäksi palvelinkeskusten, pilviympäristöjen ja kriittisten tuotantoympäristöjen suojaamiseen. 

Tulevaisuuden tietoturva on yhteistyötä 

Check Point Research -tutkimusyksikkö analysoi kaikki Check Pointin valvonnassa olevissa tietoverkoissa kautta maailman havaitut hyökkäykset ja kehittää niiden torjuntaan torjuntametodit. Yrityksen kyberturvaennusteen mukaan vuonna 2022 tietomurtoja tullaan tekemään yhä useammin ja suuremmassa mittakaavassa, mikä koituu organisaatioille aiempaa kalliimmaksi. 

”Suurin osa hyökkäyksistä on meidän löytämiämme. Siksi tunnemme hyökkäysten toimintatavat ja pystymme auttamaan asiakkaitamme paremmin hyökkäyksen aikana”, Vehkaoja toteaa. 

Telia Cygate on tehnyt menestyksekästä yhteistyötä Check Pointin kanssa yli 20 vuoden ajan. 

“Osaamme räätälöidä Check Pointin tuotteiden pohjalta palveluita erilaisiin tarpeisiin. Asiakkaidemme ei tarvitse murehtia, mitä teknologiaa käyttäisivät, vaan ratkaisut tulevat valmiina meiltä”, Business Manager Juha Lamberg Telia Cygatelta sanoo. 

Valtorin Marko Mäki korostaa yhteistyön merkitystä Valtorin ratkaisussa. 

“Sujuva kommunikaatio Telia Cygaten ja Check Pointin asiantuntijoiden kanssa on ollut yksi avaintekijöistä luotettavien ja toimivien tietoturvaratkaisujen löytämiseen. Hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa on helppo onnistua.” 

Tutustu tarkemmin: valtori.fiEdelläkävijät 2022