Aurinkosähköyhtiö Solarigo Systems Oy, tuulivoiman hankekehittäjä VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy ja energiayhtiö Lumme Energia Oy tekevät yhteistyötä uuden Juurakon hybridisähköpuiston osalta. Hanke ratkoo uusiutuvaan energiaan liittyviä haasteita ja toimii pilotointikohteena. Kokonaisuuden on tarkoitus valmistua ensi vuonna.

Hybridisähköpuiston muodostavat VSB:n rakentama seitsemän tuulivoimalan tuulipuisto sekä Solarigo Systemsin 24 000 aurinkopaneelin aurinkovoimala, joka tulee olemaan toistaiseksi Suomen suurin. Lumme Energia toimii hankkeessa tasevastaavana, joka toimittaa tuotetun sähkön markkinoille. 

Puiston molemmat energialähteet yhdistyvät samaan sähköliittymään, millä saadaan ratkaistua uusiutuvan energiantuotannon tyypillistä haastetta. 

– Energialähteinä aurinko ja tuuli ovat sääriippuvaisia, tyypillisesti vielä niin, että niistä saadaan energiaa eri aikaan. Yhteisen liittymän avulla voidaan tasapainottaa sähköntuotantoa, esittelee Solarigo Systemsin toimitusjohtaja Antti Koskelainen.

Puistoon suunnitellaan myös teollisen mittakaavan älykästä energiavarastoa, joka mahdollistaa tehotasapainon säätämiseen osallistumisen niin, että varastoitua energiaa syötetään kantaverkkoon tarpeen mukaan. 

Kuvat: Ville Suorsa

PILOTOINTI KASVATTAA OSAAMISTA JA MAHDOLLISTAA TULEVAISUUDEN VIENNIN

Hybridisähköpuisto toimii myös tärkeänä, uutena avauksena energia-alalle. Vastaavaa yhteistä infrastruktuuria käyttävää ratkaisua ei ole toistaiseksi nähty Pohjoismaissa.

– Teollisen mittakaavan aurinkotuotannon yhdistäminen tuulivoimaan sekä tuotantomuotojen yhteensovittaminen sähköntarvetta ja -markkinahintaa vasten on erittäin mielenkiintoista. Tästä yhteistyöstä saatavan tiedon pohjalta tulemme tarkastelemaan aurinkovoiman lisäämisen mahdollisuutta myös tuleville tuulipuistoalueillemme Suomessa, kertoo VSB:n toimitusjohtaja Seppo Tallgren. 

Hybridipuistossa nähdään sekä merkittävää vientipotentiaalia että positiivisia vaikutuksia alueen työllisyyteen. 

– Samalla hanke edustaa parasta mahdollista vastinetta tämän hetken vastuullisuuskeskusteluun. Auringon ja tuulen yhdistelmä sekä tuotettavan energian kotimaisuus ovat asiakkaille erittäin puhuttelevia teemoja, toteaa Lumme Energian liiketoimintajohtaja Janne Laine. 

Hybridipuiston yhteydessä on tarkoitus pilotoida useita uusia ratkaisuja. Selvityksen alla ovat esimerkiksi kaksipuoleisten aurinkopaneelien ja kineettisen sähkövaraston käyttö. Lisäksi tehotasapainon osalta voidaan tulevaisuudessa pilotoida varavoiman turvaamista valtakunnan tasolla. 

Kaikki hybridipuiston osapuolet odottavat mielenkiinnolla hankkeen tuloksia ja jatkomahdollisuuksia.

– Hankkeen avulla kasvatamme kaikkien osaamista ja näemme, mitä hyötyjä voimme saada kolmen osapuolen uudenlaisesta yhteistyöstä, Koskelainen summaa. 

Tutustu tarkemmin: www.solarigo.fiTeknologia- ja teollisuusratkaisut