Vastuullisuuspuhetta riittää, mutta miten yritykset saavat aikaan vaikuttavia muutoksia? Entä miten tasapainotella eri sidosryhmien kasvavien vastuullisuusodotusten keskellä? 

Kaikki lähtee johtamisesta, sanovat viestinnän johtamisen professori Vilma Luoma-aho ja johtamisen apulaisprofessori Monika von Bonsdorff Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta. 

Läpinäkyvä ja vastuullinen johtaminen, joka pyrkii rakentamaan pitkällä tähtäimellä kestäviä toimintatapoja, on vankka perusta ja myös suojakilpi, jos organisaatioon kohdistuu kritiikkiä. 

Viestintä ja kulttuuri vaatii johtamista 

Viestinnän johtaminen on muuttunut viime vuosina valtavasti, ja yrityksissä tarvitaan koulutusta ja ymmärrystä sille, Luoma-aho sanoo. 

”Vastuullisuus näkyy viestinnän johtamisessa pyrkimyksenä niin sanottuun särkymättömään viestintään, joka ei rakennu yrityksen oman edun näkökulmaan, vaan sidosryhmien tarpeiden laajaan ja syvälliseen ymmärrykseen.” 

Osaajakilpailussa vastuulliset voittavat 

Osaajista käydään yhä kovempaa kilpailua ja työnantajamaineen merkitys on sen myötä kasvanut. Ihmisille ei ole enää “ihan sama”, millaisessa paikassa he työskentelevät, vaan organisaation arvojen tulee sopia omiin henkilökohtaisiin arvoihin. 

Kestävää ja vetovoimainen työnantajamielikuva rakentuu uudessa maailmassa aidoille kokemuksille. 

”Kokemus voittaa aina viestin. Vaikka yritys kuinka kertoisi toimintansa vastuullisuudesta, yksikin julkisuuteen nouseva negatiivinen henkilöstökokemus voi kaataa monivuotisen brändityön. Ihmiset uskovat yleensä aina yksilöä organisaation sijaan”, Luoma-aho muistuttaa. 

Johtaja – kuuntele ja kunnioita 

Kun pohditaan, mitä nykyjohtajilta Suomessa vielä puuttuu Luoma-aho ja von Bonsdorff tuovat esiin erityisesti kaksi seikkaa. 

”Sanoisin, että kuuntelemisen taito. Liian usein keskitytään vain oman viestin läpivientiin eikä muisteta kuunnella ympäristöä”, Luoma-aho sanoo. 

“Vielä olisi parantamisen varaa myös siinä, miten viestitään vaikeissa tilanteissa selkeästi, korrektisti ja toisia kunnioittaen. Kun kyseessä on herkkä aihe, empaattisuuden merkitys korostuu. Sillä miten sanomme, on väliä ja myös sillä mikä jätetään sanomatta”, von Bonsdorff sanoo. 

Kasvata ja uudista vastuullisuusosaamistasi JYU avoimessa 

Vastuullisuus ja kestäväkehitys työelämässä -opinnot 

  • Laaja ja monitieteinen kokonaisuus joustavia verkko-opintoja 
  • Valitse sinua kiinnostava yhdistelmä ja aloita opiskelu koska tahansa 
  • Hinta: 15 € / opintopiste 
  • Maksuton orientaatiojakso: Johdanto vastuulliseen työelämään (2 op) 

Tutustu tarkemmin: avoin.jyu.fi/vastuullisuus-opinnot Tulevaisuuden Suomi