Terveyskirjaston mukaan nivelreuma on yleinen krooninen tulehdussairaus, jota Suomessakin sairastaa noin 45 000 henkilöä. Nivelreumaan sairastuneet ovat yleensä 60-65-vuotiaita, mutta sairaus voi alkaa missä iässä tahansa. Nivelreuma on naisilla yleisempi kuin miehillä: noin kaksi kolmasosaa potilaista on naisia.

Tanskalainen tennispelaaja Caroline Wozniacki on tenniksen Grand slam -voittaja ja tenniksen maailmanlistalla korkeimmalle sijoittunut naisurheilija, jonka tiedetään saaneen nivelreumadiagnoosin vielä pelatessaan tennistä ammattilaisena.

Carolinen tarina

Caroline sairastui Wimbledonin tennisturnauksen jälkeen kesällä 2018. Hän epäili sairastuneensa influenssaan ja joutui jättäytymään pois otteluista toipuakseen.

Hänen rystysensä olivat kipeät, ja hän tunsi olonsa kurjaksi.

Eräänä aamuna hän ei järkytyksekseen päässyt ylös sängystä. Hänen nykyisen aviomiehensä Davidin piti auttaa hänet sängystä ja kantaa autoon.

Tästä alkoi lääkäreiden tapaaminen: Caroline tapasi lääkärin toisensa jälkeen, mutta kukaan ei löytänyt oireiden oikeaa syytä. Hänen epäiltiin olevan masentunut, raskaana tai yksinkertaisesti vain huonossa kunnossa.

Caroline oli järkyttynyt ja vihainen siitä, ettei häntä uskottu, vaikka huippu-urheilijana koki tuntevansa kehonsa paremmin kuin kukaan muu. Lopulta Caroline pääsi reumalääkärille, joka diagnosoi hänellä nivelreuman.

Kroonisen tulehdussairauden kanssa eläminen

Caroline kertoo, että nivelreuman, tai minkä tahansa kroonisen tulehdussairauden, hallinnassa pitäminen vaatii päivittäistä työtä. Hän tietää, että nivelreuma on tullut jäädäkseen, joten hän on hankkinut lisätietoa ja laatinut reumalääkärinsä kanssa pitkän aikavälin hoitostrategian. Lääkityksen lisäksi hän pitää liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota tärkeänä. Carolinen mielestä ei saa kuitenkaan olla liian ankara itseään kohtaan: ”suosikkiruokani tulee aina olemaan kiinalainen noutoruoka ja rakastan makeisten napostelua kuntoillessani!”

Lisäksi Caroline korostaa vertaistuen merkitystä kroonisen sairauden kanssa selviämisessä: hänen mielestään sairastunut tarvitsee perheeltä ja läheisiltä saadun tuen lisäksi myös vertaistukea. Hän suosittelee tutustumaan erilaisiin tukiryhmiin (esim. potilasjärjestöissä) tai nettifoorumeihin.

Tulevaisuus

Carolinen ura tennisammattilaisena päättyi vuonna 2020 Australian avoimen tennisturnauksen jälkeen. Nivelreuma ei siis lopettanut hänen tennisuraansa. Nivelreuma tulee aina olemaan osa hänen elämäänsä, mutta silti Caroline on hyvin innoissaan tulevaisuudestaan. Tärkeimmät syyt tenniksestä vetäytymiseen olivat hänen halunsa jatkaa opintojaan Harvardin yliopistossa, halu nostaa naisten tietoisuutta kroonisista tulehdussairauksista, joihin nivelreumakin kuuluu, ja toive perheen perustamisesta.

Caroline tekee yhteistyötä UCB:n, kansainvälisen biolääkeyrityksen, kanssa. He ovat yhdessä lanseeranneet uuden terveyshankkeen, jonka tavoitteena on nostaa naisten tietoisuutta kroonisista tulehdussairauksista ja antaa heille työkaluja ja rohkeutta ottaa aktiivisempi rooli hoitoonsa liittyvässä yhteisessä päätöksenteossa.

Lisätietoja ja tukimateriaalia löydät osoitteesta: AdvantageHers.com/fi.Terve minä