Kuva: Tukiperheviikonloppuina aivan tavallinen, mukava yhdessäolo lapsen kanssa riittää. Kuvituskuva: Risto Musta ja Johannes Romppanen 

Suomessa on tuhansia lapsia, jotka odottavat tälläkin hetkellä omaa tukiperhettä. Tukiperheenä toimiminen on tuonut Teemun ja hänen vaimonsa elämään iloa, merkityksellisyyttä ja ikimuistoisia hetkiä. 

Viime vuoden ehdottomasti paras päätös oli, kun päätimme vaimoni kanssa ottaa yhteyttä SOS-Lapsikylään ja ilmoittautua mukaan tukiperhetoimintaan. Ilmoittautumisemme taustalla on kaksi isoa vaikuttavaa tekijää: olemme tahtomattamme lapsettomia ja samalla kuitenkin rakastamme lapsia”, SOS-Lapsikylän tukiperheeksi vaimonsa kanssa ryhtynyt Teemu kertoo. 

Tukiperhetarpeen taustalla voivat olla esimerkiksi perheen sosiaalisten verkostojen puute, vanhempien jaksamiseen liittyvät haasteet tai vaikea elämäntilanne. Korona-aika on vaikuttanut lasten elämään ja vanhempien jaksamiseen suuresti. Monien perheiden tukiverkostot ovat pienentyneet entisestään epidemian myötä. Tukiperhetoiminnan tarkoituksena on auttaa lasta ja hänen vanhempiaan tarjoamalla lapselle mukavia lapsuushetkiä ja vanhemmille hengähdystaukoja. 

”Aika pian yhteydenottomme jälkeen pääsimme aloittamaan SOS-Lapsikylän tukiperhevalmennuksen muutaman muun vapaaehtoisen perheen kanssa. Mukana oli niin lapsettomia pariskuntia kuin lapsiperheitäkin”, Teemu sanoo. 

Tukiperheeksi voi ryhtyä niin yksin kuin yhdessä puolison kanssa. Perheessä voi olla omia lapsia tai ei lapsia ollenkaan. Tärkeintä on, että tukiperheen elämäntilanne on vakaalla pohjalla ja perhe on valmis sitoutumaan tukiperheenä toimimiseen. 

”Syksyllä pääsimme tutustumaan meille tukiperheeseen tulevaan lapseen ja hänen äitiinsä. Ensimmäinen yhteinen tapaaminen oli pari tuntia lapsen ja äidin kanssa, sen jälkeen yksi ilta lapsen kanssa. Näiden jälkeen alkoivat säännölliset tukiviikonloput”, Teemu kuvaa tukiperhetoiminnan käynnistymistä. 

Tavallisesti lapset viettävät tukiperheessä noin yhden viikonlopun kuukaudessa. Näinä viikonloppuina tukiperheissä eletään aivan tavallista arkea: käydään ulkona, tehdään ruokaa ja muita kotiaskareita. Tärkeintä on yhdessäolo, vuorovaikutus ja kohtaaminen. SOS-Lapsikylä tarjoaa monipuolista apua, jotta tukiperheenä toimiminen on mahdollisimman yksinkertaista ja luontevaa. 

Teemu ja hänen vaimonsa ovat puuhanneet lapsen kanssa monenlaista: letunpaistoa, takan lämmittämistä, käyntejä eläinpuistossa ja leikkipuistossa sekä joulun aikaan piparkakkutalon rakentamista. 

”Pienen ihmisen kanssa arjen pienistäkin jutuista tulee merkityksellisiä ja iloa tuottavia, kun ne tapahtuvat hänelle ensimmäistä kertaa elämässä. Se on ihan mahtavaa!” Teemu kiteyttää tukiperhetoiminnan kohokohtia. 

Olisiko sinulla mahdollisuus tarjota tukea lapselle ja hänen perheelleen yhtenä viikonloppuna kuukaudessa? 

SOS-Lapsikylä valmentaa tukiperheitä pitkin vuotta ympäri Suomen. Tilaa ilmainen tukiperhetoiminnan infopaketti verkkosivuiltamme: www.sos-lapsikyla.fi/tukiperheeksi/ Terve minä