Ajatus takkuaa ja haukotuttaa. Taas tuli nukuttua liian vähän tai huonosti. Normiväsymyksen taustalla voi olla muutakin, sillä noin 1,46 miljoonaa suomalaista sairastaa vähintään lievää uniapneaa*.

Uniapneaa esiintyy niin naisilla kuin miehillä, nuorilla ja vanhoilla, hoikilla ja ylipainoisilla. Mitä varhaisemmassa vaiheessa pitkäaikaissairaus tunnistetaan, sen paremmin sairauden hoitoon ja unen laatuun voi itse vaikuttaa. Uniapnean hoidossa elintavat kuten painonpudotus ja -hallinta, hyvä ravitsemus ja säännöllinen liikunta, ovat avainasemassa. Sinä voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi!

Diagnoosi ei vie automaattisesti ajokorttia hyllylle eikä parisuhdetta karille. Moni sairastava kertoo elämänlaadun parantuneen merkittävästi, kun uskalsi hakeutua hoitoon ja tehdä tarvittavat elintapamuutokset. Hyvä hoitotasapaino mahdollisissa pitkäaikais- ja liitännäissairauksissa on tärkeää. Vain osa sairastavista tarvitsee CPAP-laitehoitoa, osa pärjää ilman.

Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Yhdessä on helpompaa ottaa selville oman toimintakyvyn kannalta tärkeistä asioista. Hengitysliiton vertaisryhmissä pääsee vaihtamaan kokemustietoa ja saa tukea. Kaikille kiinnostuneille avointa tietoa ja tapahtumaa verkossa, jäsenille vielä enemmän. Tule mukaan!

Tunnista tyypilliset oireet:

 – unenaikaiset hengityskatkokset

– äänekäs ja katkeileva kuorsaus

– jatkuva päiväaikainen väsymys

– ärtyneisyys ja masentuneisuus

– unettomuus

– sukupuolivietin aleneminen

– keskittymiskyvyttömyys ja muistamattomuus.

Minä ja uniapnea -podcast

Kuuntele tuorein tieto ja kokemustieto uniapneasta Spotifyssa. Hengitysliiton tuottama sarja vie kuuntelijansa arjen kysymysten äärelle: Miten miehet keskustelevat elämästään ja tuntemuksistaan? Miksi ylipainosta on uskallettava puhua? Mitä naisten on hyvä tietää, jotta omat oireet ei tulisi kuitattua vaihdevuosina? Kuunneltavissa myös suosittu perustieto-opas aiheesta.

Hengitysliitto.fi

Instagram @hengitysliittoTerve minä