Teksti: Sami Anteroinen | Kuva: Jukka Koskinen

Power Coast on täysiverinen sähköauto-akkujen arvoketju Etelä-Kymenlaaksossa 

Sähköautot ovat kiihdytyskaistalla jäädäkseen – ja autojen akkujen valmistuksesta on kuoriutunut miljardiluokan bisnes. Kotkan-Haminan seudun ketterät toimijat haluavat ottaa akkujen arvoketjun haltuun mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. 

Dynaamisen akkuklusterin rakentaminen Etelä-Kymenlaaksoon on jo hyvässä vauhdissa, kertoo elinkeinoyhtiö Cursor Oy:n projektipäällikkö Harri Eela. 

”Power Coast -yhteistyöalustalta ponnistavat toimijat ovat vainunneet maailmanluokan pelipaikan”, toteaa Eela ja lisää, että Kotkan-Haminan seudulla on kaikki mahdollisuudet luoda iskukykyinen ekosysteemi. 

Kotkan ja Haminan kaupungit ovat jo tukeneet Power Coast -alustaa miljoonien panostuksilla ja toimijoille – nykyisille ja uusille – on tarjolla tontteja, logistiikkaratkaisuja ja osaavia partnereita niin bisnes- kuin tiedemaailmastakin. 

”Kotka ja Hamina ovat tehneet isoja päätöksiä ja investointeja, jotka kantavat hedelmää pitkälle tulevaisuuteen”, uskoo Eela. Paikallisen elinkeinoyhtiön roolissa Cursor on mukana ’matchaamassa’ toimijoita yhden luukun periaatteella. 

Avainasemassa CAM ja pCAM 

Erityisen mielenkiintoinen osa akkujen arvoketjua on Cathode Active Material (CAM) – jauhemainen lopputuote, jota käytetään akkukennon arvokkaimman osan, katodien, valmistukseen kennotehtaissa. Tällä hetkellä kiinalainen CNGR Advanced Material, maailman suurin prekursorikatodiaktiivisten materiaalien (pCAM) valmistaja, ja valtionyhtiö Suomen Malmijalostus Oy ovat vahvasti tuomassa pCAM-tehdasta Haminaan. 

Toinen kiinalainen teollisuusjätti, maailman johtaviin katodiaktiivisten materiaalien valmistajiin kuuluva Beijing Easpring kehittää CAM-tehdasta Kotkaan, sekin yhdessä juuri Suomen Malmijalostuksen kanssa. 

Paljon muutakin on jo tekeillä: 

”Esimerkiksi Stora Enso kehittää Kotkassa puupohjaista anodimateriaalia ja Ahlström-Munksjö kehittää korkeatasoisia suodatusmateriaaleja sähköakkuihin”, Eela kertoo. 

Tutustu tarkemmin: businesskotkahamina.fiInnovaatiot