Vuonna 1986 perustettu ja pohjoismaissa tällä hetkellä toimiva Nordisk Renting on tuonut kiinteistöliiketoimintaan erilaisen mallin. Sen avulla kiinteistönsä voi myydä, mutta pitää omassa käytössään. Lisäksi sopimuksiin kuuluu optio ostaa kiinteistö takaisin halutessaan. 

Nordisk Rentingin kiinteistön omistus- ja rahoitusmalli poikkeaa totutusta. Se perustuu pitkäaikaisiin sopimuksiin, joissa kiinteistönsä voi myydä säilyttäen hallinnan silti itsellään. Sopimuksiin kuuluu optio takaisin ostoon. 

– Olemme toteuttaneet tätä mallia pohjoismaissa menestyksekkäästi ja hyvin samankaltaisena jo vuosia, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Caroline Bertlin. 

Tärkein mallista saatava hyöty on pääoman vapauttaminen ydinliiketoimintaan. 

– Tyypillisesti ydinbisneksestä saatu tuotto on parempaa kuin kiinteistöistä saatu. Mallimme voikin toimia yhtenä työkaluna rahoituksen parantamiseen, kertoo johtaja Marko Juhokas. 

Asiakkaat arvostavat myös sitä, että kiinteistön arvonnousu säilyy käyttäjällä, koska kiinteistön takaisinostohinta on ennalta määritelty ja alkuperäistä hintaa alhaisempi. Vuokrakustannusten suuruus on tiedossa pitkällä tähtäimellä. Myös saman, vakaan vuokranantajan kanssa työskentely nähdään eduksi. Muihin sijoittajiin verrattuna kiinteistön sijainti ei myöskään ole kriittinen tekijä Nordisk Rentingille.

– Kanssamme on myös helppoa saada tehtyä lisäinvestointeja kiinteistöön. Ne voidaan toteuttaa sovitusti ja laskemme niiden vaikutuksen mukaan vuokraan. Organisaation ei siis tarvitse varata investoinnille kertasummaa omasta budjetistaan, Juhokas esittelee. 

Asiakkaille joustavuutta ja kumppanuutta vastuullisuuteen

Juhokkaan mukaan Nordisk Rentingin tarjoama malli on hyvä väline, joka sopii erityisesti suurille yrityksille sekä kunnallisille organisaatioille. Tuemme yrityksiä, joilla on laaja verkosto eri toimipaikoilla, tekemään investointeja ja kehittämään joustavasti heidän liiketoimintaansa. Suomessa yrityksen asiakkaina on merkittäviä toimijoita, kuten mm. Kesko, Posti ja Wärtsilä ja Kuopion kaupunki. 

Kestävän kehityksen periaatteita vastaavat investoinnit ovat Nordisk Rentingin mukaan yksi lisääntyvistä ratkaisuista, joita kumppanit toivovat. 

– Yksi näistä on Vantaan Energia, joka on omalla alallaan hyvin edistyksellinen tekijä energia-alan murroksessa. He jakavat tavoitteemme vastuullisuudessa, yhtenä esimerkkinä heidän pääkonttorinsa julkisivu, johon on integroitu aurinkopaneelit. 

Myös toinen asiakas, Scania, on teettänyt Pirkkalaan valmistuneeseen Truck Centeriinsä maalämmön. 

Vantaan Energiaa ja Scaniaa yhdistää myös se, että juuri kyseiset omiin tarpeisiin vastaavat kiinteistöt ovat heille kriittinen osa liiketoimintaa.

– Optio ostaa takaisin onkin erityisen tärkeä näissä tilanteissa, joissa kiinteistön rooli on selvästi strateginen, Bertlin summaa. 

Tutustu tarkemmin: www.nordiskrenting.fiInnovaatiot