Turun Satama tarjoaa tehokkaan yhteyden Itämeren alueen satamiin sekä valtamerilinjoille. Hyvät maayhteydet sekä lyhyt reitti Tukholmaan tekevät sitä houkuttelevan vaihtoehdon rahdille. 

Turun Satama keskittyy rahtiliikenteen osalta yksikkökuljetuksiin, kuten rekka-, perävaunu- ja konttikuljetuksiin sekä projektikuljetuksiin, joista tyypillisiä ovat esimerkiksi Meyerin telakalle kuljetettavat tuotteet tai rakennushankkeiden kuljetukset. Konserniin kuuluu myös parkki- ja varastoliiketoimintaa. 

– Kaksi kolmasosaa liiketoiminnastamme on tällä hetkellä sidoksissa Ruotsin liikenteeseen. Tukholmaan lähtee päivässä neljä laivaa sisältäen sekä henkilö- että rahtiliikennettä. Rekkoja kulkee reitillä noin kymmenen tuhatta kuukaudessa. Turun Sataman toimitusjohtaja Erik Söderholm. 

Matkustajia reitillä on normaaliaikana ollut noin kolme miljoonaa vuosittain, mutta korona-aika näkyy viimeisen kahden vuoden matkustajamäärissä merkittävästi. Tämän vuoden aikana odotuksissa on päästä uuden Viking Gloryn siivittämänä kuitenkin jo reilusti yli kahden miljoonan matkustajan. 

Rahtipuolella pandemian vaikutus on ollut vastakkainen ja volyymi on noussut noin kymmenellä prosentilla, etupäässä Ruotsin liikenteen tuomana. Rahdin määrä on noin 200 tuhatta tonnia kuukaudessa. 

Rahtiliiketoiminnassa sataman asiakkaina on kolme varustamoa. Finnlines operoi viikoittaista liikennettä Saksaan ja sataman osalta toiveissa on palata aiempaan kahden viikkolähdön tahtiin. Mann Lines tarjoaa viikoittaisen lähdön Turusta Bremerhavenin ja Rotterdamin kautta Harwichiin. 

– Tämä yhteys mahdollistaa Rotterdamin syöttöliikenteen avulla toimitukset Turusta maailmanlaajuisesti, Söderholm esittelee. 

Kolmantena varustamona Turusta liikennöi Suomi-Norja väliä Baltic Line Finland. Sen etuna on joustava, tailor-made liikennöinti asiakkaan tarpeiden mukaan, mahdollisina pysähdyspaikkoina myös Puola ja Tanska. 

NOPEARYTMISYYS ETUNA 

Kätevät yhteydet Turun satamaan ovat yksi sen tärkeimmistä eduista. Esimerkiksi Helsingistä, Tampereelta ja Porista on hyvät maantieyhteydet ja satamaan pääsee ajamaan ruuhkattomasti ilman keskustan kautta kulkemista. 

– Lisäksi meillä on raideyhteys sekä matkustaja- että rahtiliikennettä varten, Söderholm toteaa. 

Myös itse sataman toiminta pidetään nopearytmisenä ja joustavana. Lisäksi lyhyt, kymmenen tunnin yhteys Tukholmaan on Söderholmin mukaan menestyksessä tärkeässä roolissa. 

– Kymmenen tuntia on rekankuljettajan lepoaika, joten hukka-aikaa ei tällä reitillä tule. Myös esimerkiksi nettikaupan kasvun osalta on tärkeää, että toimitusaikataulut voidaan pitää tiukkoina. 

Tällä hetkellä Turun Satamalla olisi kapasiteettia kasvattaa liikenteen määrää ja keskusteluja sen osalta käydäänkin useampien varustamojen kanssa. 

Kiinnostavimpana mahdollisuutena pidetään liikennettä Puolaan. Söderholm näkee, että reitille voisi olla houkuttelevuutta sekä matkustaja- että reittiliikenteen osalta. 

– Rahtipuolella Via Baltica on hyvinkin täynnä ja Turku toisaalta melko kaukana siitä. Sen takia näkisimmekin, että tarjoamamme yhteydet voisivat olla kiinnostava toimintamahdollisuus varustamoille, hän vetää yhteen. 

Lue lisää: www.portofturku.fiTeknologia- ja teollisuusratkaisut