Pitkänä talviviikonloppuna, keskellä yötä sammunut polttoöljykäyttöinen rakennuslämmitin isolla työmaalla on niin rakennusliikkeen kuin konevuokraamon painajainen. Eikä polttoainejakelijakaan pääse yhtään helpommalla, jos sammumisen syynä on polttoaineen loppuminen. Lämmittimet ovat paljon vartijoina pitämässä talviaikaiset perustusten betonivalut sopivassa lämpötilassa kuin myös takaamassa, että rakennettavat sisätilat ovat sisätöiden kannalta riittävässä lämpötilassa. 

Fleetlogis Oy alkoi kehittää internetissä toimivia etävalvontaratkaisuja 20v sitten, tuolloin digitaalinen mobiilidata tuli kaupalliseen käyttöön. Siirtyminen teollisuusautomaatiossa käytetyistä radiomodeemipohjaisista verkoista GPRS- verkkoon (General Packet Radio Service) oli luonnollinen jatkumo etävalvonnan toteuttamiseksi. Mobiiliverkko toi mukanaan mahdollisuuden liittää seurantaa liikkuvia kohteita kuten työ- ja rakennuskoneet sekä ajoneuvot. 

Ideasta toteutukseen 

Ajatus rakennuslämmittimien integroituun etävalvontaratkaisuun tuli Fleetlogisin toimitusjohtaja Jouni Heikkisen mukaan siitä, että yritys oli jo toimittanut lämmittimien polttoainevalvontaan telematiikkaratkaisuja ja siinä samalla huomattu tarve lämmittimen muuhunkin seurantaan. Tästä olikin lyhyt matka laajentaa telematiikan toiminnallisuutta lämmittimen poltin- ja ylilämpöhäiriöiden toteamiseen, sähkönsyötön valvontaan ja sijainnin seurantaan. 

Pohjois-Euroopan suurin ilmalämmityslaitteiden valmistaja, suomalainen Polartherm Oy tuli luonnollisena kumppanina vastaan kun IoT- ratkaisua integroitiin osaksi heidän valmistamaa Polar Heatmobil HTL 250 lämmittimen sähköautomaatiota. Tuote esiteltiin Hyvinkäällä pidetyillä Maxpo 2022- messuilla toukokuun alussa ja vastaanotto oli erittäin kiinnostunutta. 

Lisäarvoa usealle osapuolelle 

Rakennuslämmittimen valvontaan on monella taholla intressiä; lämmittimen omistaja valvoo omaisuuttaan resurssimielessä, käyttäjä puolestaan toiminnallisuuden puolesta, polttoainetoimittaja jatkuvan käytön kannalta ja lämmittimen huoltopalveluja tarjoava puolestaan ylläpidon kannalta. Kaikille näille Fleetlogisin kehittämä ratkaisu tarjoaa osansa internetissä toimivassa palveluratkaisussa. 

Elinkaarikustannukset selvillä 

Rakennuslämmittimiä käytetään tietenkin vain kylminä kausina ja IoT- ratkaisun käyttöveloitus perustuu todelliseen lämmityskäyttöön ja laiteinvestointi voi olla osa käyttömaksua. Uusiin Polar Heatmobil- lämmittimiin IoT- ratkaisu voidaan istuttaa jo tehtaalla ja kentällä oleviin lämmittimiin voidaan tehdä jälkiasennus kätevällä IoT-telematiikka-moduulilla. 

Lisätietoja: 

Fleetlogis Oy, Jouni Heikkinen, p. 0440 622710, www.fleetlogis.fi 

Polartherm Oy, Eero Hytti, p. 044 901 6909, www.polartherm.fiTulevaisuuden Yritys