Oulu on pohjoinen, inhimillinen ja älykäs – asteen verran luovempi, tehokkaampi ja viihtyisämpi kaupunki. 

Pohjoisen Euroopan suurin, alati kasvava asutuskeskus Oulu tunnetaan paitsi korkean teknologian myös koulutuksen kaupunkina. Yli tuhat ICT-sektorin yritystä työllistää liki 20 000 alan osaajaa. Lähes 25 000 korkeakouluopiskelijaa tuo kaupunkikuvaan tärkeän lisänsä. Oulussa on osaamista, sivistystä ja nälkää kehittyä. 

Oulu on ollut langattoman teknologian aallonharjalla jo puoli vuosisataa. Oulun yliopistossa nyt tehtävä 6G-tutkimus on Suomen Akatemian rahoittama kansallinen lippulaivahanke, joka kiinnostaa maailmanlaajuisesti. Tälläkin hetkellä noin 3 miljardia ihmistä käyttää Oulussa kehitettyä mobiiliteknologiaa, ja tarina saa jatkoa. 

Yliopisto, kaupunki ja alueen yritykset sekä muut toimijat työskentelevät tiiviisti yhdessä ICT-toimialan kehittämiseksi. Ouluun suunnitellaan parin sadan miljoonan euron investointia Euroopan johtavan langattoman teknologian kehitysympäristön, Radiopuiston, rakentamiseksi. Myös Nokia rakentaa uuden T&K-keskuksen ja tuotantotilat 2600 työntekijälleen Oulussa investoiden hankkeeseen noin 220 miljoonaa euroa. 

Investoinnit eri toimialoille vahvan teknologiateollisuuden ohella todistavat Oulun elinkeinoelämän monipuolisuudesta. Tuoreimpana tulokkaana Ouluun rakentuu kalajokisen Junnikkala Oy:n saha, investointiarvoltaan noin 75 miljoonaa euroa. Samaan aikaan Stora Enso selvittää mahdollisuutta avata toinenkin kartonkikone Oulussa, mikä merkitsisi jo miljardiluokan investointia. 

Oulussa rakennetaan myös täysin uutta yliopistollista sairaalaa, josta tehdään maailman älykkäin. Investoinnin kokonaisarvo on noin 1,6 miljardia euroa. Ja kun Oulusta on kysymys, samaan yhteyteen valmistellaan ainutlaatuista tiedepuisto Oysteria, jossa huippuluokan langaton osaaminen kohtaa uuden sairaalan sekä alueella olevan, laajan terveysteknologiayritysten keskittymän. 

Matkailun osalta kaupungissa on vireillä satojen miljoonien eurojen arvosta hankkeita, ja vuoden 2025 asuntomessualueen kaavoitus Oulun Hartaanselälle on hyvässä vauhdissa. Lisäksi Oulun kaupunki ilmoitti juuri satojen miljoonien arvoisen Asemakeskus-hankkeen aloittamisesta, kun sopimukset alueen käytöstä maanomistajien kanssa tehtiin. 

Investointeja vauhdittaa osaltaan Oulun valinta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Status on kaupungille ja koko alueelle tärkeä, ja budjetiltaan noin 50 miljoonan euron hanke on myös merkittävä sysäys alueen kulttuurielämälle, elinvoimalle ja matkailulle. 

Maailmantilanne on monella tapaa vakava, mutta Oulussa uskotaan tulevaisuuteen – monet megatrendit ovatkin Oulun kannalta mahdollistavia. 

Digitaalisuuden kehittämisessä ja soveltamisessa on Oulussa oltu pitkään kehityksen kärjessä. Uudet energiantuotantotavat lyövät pohjoisessa läpi tuoden uutta työtä ja mahdollisuuksia. Pohjois-Pohjanmaalla on yli kolmasosa maan tuulivoimatuotannosta ja lisää rakennetaan. Vetytalouskin etenee Oulun seudulla. 

Myös osaamista teollisuuden puhtaisiin ratkaisuihin löytyy. Investoimalla kiertotalouteen, uuteen energiatuotantoon ja kestävään rakentamiseen luodaan liiketoimintaa, työllisyyttä ja kasvun eväitä tasapainossa ympäröivän luonnon kanssa. 

Monipaikkaisuus ja etätyön mahdollisuudet ovat osaltaan tuoneet Ouluun uusia asukkaita ja osaajia. Myös monipuoliset ja hinnaltaan kilpailukykyiset mahdollisuudet oman olemisen rakentamiseen kantavat tulevaisuudessa. 

Oulussa on monipuolisia asuinmahdollisuuksia kaupungin sykkeestä luonnon rauhaan. Suuren kaupungin palvelut, merellisyys, maaseutu ja pohjoiset maisemat yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla. Oulu on kuin Suomi pienoiskoossa. 

Oulussa uskotaan tulevaisuuteen ja tehdään tekoja, jotta Suomi ja pohjoinen menestyvät edelleen. Tule osaksi Oulun tarinaa! 

Lue lisää: Oulu.comTulevaisuuden Yritys