Suomalaisfirma Riverrecycle on saavuttanut huimaa menestystä jo kolmella mantereella. Nostetta toiminnalle ovat myös antaneet World Economic Forumin sekä jo kolmen maan ulkoministeriöiden mukaan tulo. 

Toimitusjohtaja Anssi Mikolan olisi helppo hymyillä, ellei kiire aiheuttaisi otsan kurtistumista. Yhtiö ei ole edes ehtinyt täyttää kolmea vuotta, mutta toimintaa on jo kuudessa toimipisteessä eri puolilla Kaukoitää. Uutena aluevaltauksena on Ghana, jossa Iso- Britannian ulkoministeriö rahoittaa joenpuhdistustoiminnan rakentamista Accrassa. Kaikkiaan Riverrecyclellä on toimintaa yhdeksässä eri maassa, ja neljä rakennusprojektia käynnissä. 

”Kiirettä pitää”, myöntää Mikola. ”Olosuhteet eri maissa poikkeavat paljonkin toisistaan, ja on aina haaste löytää juuri oikeat tavat toimia juuri tietyssä ympäristössä. Tiimimme on osoittautunut onneksi sangen notkeaksi. Johtoryhmän tehtävä on kuitenkin pyrkiä katsomaan, että asiat etenevät eivätkä tiimin jäsenet tee töitä yli voimiensa. Kaikki ovat kuitenkin hyvin innostuneita, koska tässä on mahdollisuus olla mukana muuttamassa maailmaa konkreettisesti.” 

Arvoketjut uusiksi 

Riverrecycle tarjoaa jokien puhdistusta ja muovijätteen käsittelyä ilmaisena palveluna paikalliselle yhteisölle, kunnalle tai kaupungille. Yhtiö jatkokäsittelee muovin mekaanisen tai kemiallisen prosessin avulla, ja myy sen uudelleen käytettäväksi eri muodoissa. 

Ensi kuulemalta Riverrecyclen toiminta ei kuulosta käänteentekevältä – muovijätteen käsittelyähän on tehty monissa paikoissa jo aiemminkin. Tilannearvio muuttuu kuitenkin, kun ymmärtää että Suomessa ja monessa länsimaassa toimiva arvoketju toimii Aasiassa, Afrikassa ja useissa muissakin maissa aivan toisella tavalla. Suurin ongelma Riverrecyclen kohdealueilla onkin se, että muovijätteen käsittelylle ei ole olemassa varsinaisesti mitään prosessia valmiina. 

”Monet kaupungit joutuvat suuntaamaan varansa akuuttien ongelmien hoitoon, eikä varoja riitä jätehuollon hoitamiseen”, selventää Mikola. ”Me usein rakennammekin koko arvoketjun alusta saakka, ja teemme sen eri tavalla. Julkiselle sektorille ei koidu tästä kustannuksia.” 

Arvovaltaista tunnustusta 

Riverrecyclen toiminta onkin herättänyt ansaittua huomiota maailmalla. Suomen, Tanskan ja Iso-Britannian ulkoministeriöt ovat lähteneet tukemaan toimintaa omalta osaltaan. Suuret kiitokset Mikola antaa myös Business Finlandille, Huhtamäelle, VTT:lle sekä Danske Bankille, joiden tuella ensimmäinen pilottiprojekti saatiin rakennettua. World Economic Forum valitsi Riverrecyclen yhdeksi maailman yhdestätoista merkittävimmästä innovaattorista omalla toimialallaan. Se on suomalaiselle start-up -firmalle hyvä ponnistuslauta eteenpäin. 

Lue lisää: www.riverrecycle.comTulevaisuuden Yritys