Elinsiirto on antanut jatkoajan Suomessa tuhansille ihmisille. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Elinluovutus on kaunein lahja, jonka toiselle voi antaa. 

Elinsiirtoa odottaa jatkuvasti yli 500 ihmistä. Viime vuonna Suomessa tehtiin 420 elinsiirtoa. Kaikille uusi elin ei ehdi ajoissa – kymmenesosa elinsiirtoa odottavista menehtyy odottaessaan uutta elintä. Eniten pulaa on siirrettävistä munuaisista. 

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Elinluovuttajan oma tahto pyritään kuitenkin aina selvittämään. Tiedossa oleva tahto nopeuttaa ja selventää elinluovutusprosessia. Samalla se kertoo oman tahdon selkeästi myös läheisille. 

Tutkimusten mukaan suomalaiset suhtautuvat myönteisesti elinluovutukseen. 83 prosenttia on valmis luovuttamaan elimensä kuolemansa jälkeen. Kuitenkin vain 36 prosenttia heistä on ilmaissut tahtonsa. 

Elinluovutustahdon voi ilmaista paperisella elinluovutuskortilla, elinluovutuskortti-sovelluksella, kirjaamalla tiedon Omakantaan tai kertomalla sen läheisilleen. 

Ikä ei ole este elinluovutukselle 

Siirrettävät elimet saadaan yleensä aivokuolleelta ihmisiltä. Munuaisen voi saada myös elävältä luovuttajalta: terve, täysi-ikäinen ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheiselleen. 

Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida, vaan jokainen voi allekirjoittaa elinluovutuskortin. Silti vain osa vainajista sopii elinluovuttajiksi, mutta moni vaikeakaan perussairaus ei estä elinluovutusta. Vastoin yleistä luuloa, ikä ei ole este elinluovutukselle. Kalenteri-ikää tärkeämpää on elinten kunto. Viiden vuoden sisällä sairastettu syöpä ja aktiivinen hepatiitti B – tai HIV-infektio estävät kuitenkin luovutuksen. 

Elinsiirtoja pelastaa saajansa hengen tai ainakin parantaa merkittävästi elämänlaatua. Suurin osa elinsiirron saaneista saa vuosia lisäaikaa ja palaa normaaliin elämään esimerkiksi opiskelemaan tai työhön. Elinsiirto on kirjaimellisesti lahja elämälle. 

Jos elinluovutustahdon ilmaisu mietityttää, kannattaa muistaa, että sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on elinsiirto, voi koskettaa ketä tahansa. On itse asiassa paljon todennäköisempää, että itse sairastuu vakavaan sairauteen, jonka ainoa hoito on elinsiirto kuin että toimisi elinluovuttaja. 

Kerro läheisillesi elinluovutustahtosi jo tänään: lataa elinluovutuskortti-appi sovelluskaupasta tai tilaa elinluovutuskortti ilmaiseksi osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Helatorstai