Ähtärin eläinpuisto on tunnettu luonnonmukaisesta puistosta, pandoista ja lajiensuojelutyöstä. Tärkeä osa eläintarhojen ja -puistojen toimintaa on myös ympäristökasvatus, josta Ähtärin eläinpuistossa vastaa Selma Närkki. Hänen vastuullaan on eläinpuiston kasvatuksellinen ja pedagoginen työ, luonnon arvostuksen lisääminen ja opetuksellisen materiaalin tuottaminen.

Eläinopastuksilla kerron eläinpuistomme lajeista, niiden elintavoista ja uhanalaisuudesta. Pyrin tuomaan toisenlaista näkökulmaa vaikkapa petopelkoon. Biologina kerron yleisölle siitä, miksi eri lajit ovat tärkeitä ekosysteemille.” Työhön kuuluu myös tapahtumien järjestämistä, oppilaitosyhteistyötä sekä virtuaalisen puistokierroksen ja luontoaiheisen leiri- sekä kerhotoiminnan suunnittelua. Työn alla on tuottaa oppimateriaaleja, jotka linkitetään perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmaan. 

Onnistunut ympäristökasvatus on tiedon lisäämistä

“Facebookissamme kerroin, että viimeinen luonnonvarainen visentti on kuollut vuonna 1927. Monelle se tuli yllätyksenä. Nyt visenttejä elää luonnossa n. 6200 ja ne kaikki ovat eläintarhoissa syntyneiden eläinten jälkeläisiä. Näen, että tietouden lisäämisellä on suuri merkitys lajien suojelussa”, Selma kertoo ja jatkaa ”luonnon ekosysteemit ovat paljon ajateltua monimutkaisempia. Luonto ei toimi niin yksiselitteisesti, kuin ihmiset usein kuvittelevat. Mikäli yksittäinen laji häviää, seuraukset voivat olla ihmisillekin ikäviä. ”

Eläinopastukset tuovat oivalluksia erityisesti lapsille

Eläinopastuksilla ympäristökasvattaja kertoo, kuinka eläinpuiston eläimiä ruokitaan, virikkeellistetään ja miten niiden kanssa toimitaan. Lisäksi Selma kertoo eläinten luonnontilasta – paljonko kanta on ja millaisia elintapoja lajeilla on. Opastuksilla saa huomattavan määrän tietoa. “Lapset erityisesti tykkäävät kysellä paljon eläimistä. Usein tulee vanhemmilta palautetta, että ihanaa kun jaksoit vastata meidän pikkuisen kysymyksiin. Lapset oppivat eläinpuistossa ja ehkä se jää paremmin mieleenkin ympäristössämme. Mahtavinta on, kun näkee kuinka lamppu syttyy pään päällä”, Selma sanoo. 

 Ähtäri Zoo

Karhunkierros 150

63700 Ähtäri

www.ahtarizoo.fiKohti Kesää