Kotkan Merikeskus Vellamossa voi kesän ajan ihailla näyttelykokonaisuutta: Ihanuuksien Ihmemaa – maisemia Ateneumin kokoelmista. Näyttelyssä pääsee näkemään Ateneumin rakastettuja klassikoita sekä teoksia, joilla on kiinnostavia siteitä Kotkan seutuun.

Ateneumin intendentin Timo Huuskon ja erikoistutkija Anu Utriaisen kuratoima näyttely esittelee yhdistelmän kesytöntä luontoa ja ihmisen rakentamaa kulttuurimaisemaa. Esillä on teoksia Suomen rakastetuimmilta taiteilijoilta kuten Venny Soldan-Brofeldtiltä, Akseli Gallen-Kallelalta, Albert Edelfeltiltä ja Hugo Simbergiltä. 

”Ajallisesti taideteoksista vanhimmat ovat 1850-luvulta ja uusimmat sodan jälkeiseltä ajalta 1950-luvulta”, kertoo Kymenlaakson museon amanuenssi Mirkka Kallio. 

Monilla näyttelyn taitelijoista on vahvoja yhtymäkohtia Kymenlaaksoon. 

Pekka Halonen on esimerkiksi maalannut Kotkan kirkon alttaritaulun, Hugo Simberg syntyi ja vietti lapsuutensa Haminassa ja suunnitteli myös UPM:n aarnikotkasymbolin. Ferdinand Von Wrightilta on esillä teos, joka kuvaa Anjalankoskea”, Kallio kertoo. 

Kurkistus Pariisin maailmannäyttelyyn 

Näyttely keskustelee kiinnostavasti myös toisen Vellamossa esillä olevan näyttelyn, alueen metsäteollisuutta kunnioittavan Puun Vuoron kanssa. Mukana on esimerkiksi Albert Gebhardin tukinuittomaisema, joka on ollut esillä myös vuoden 1900 Pariisin maailmanäyttelyssä.

”Maailmannäyttelyssä oli esillä myös toinen näyttelymme teoksista, Venny Soldan-Brofeldtin saaristomaisema”, Kallio mainitsee. 

Ateneumin taidemuseo on tällä hetkellä remontissa, joten näyttelyllä on suuri merkitys paitsi Kotkan seudulle, myös laajemmin. Ihanuuksien Ihmemaa tarjoaakin ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä mestariteoksia kesän aikana. 

”Kyseessä on hyvin esteettinen kokemus, joka sopii laajoille asiakaskerroksille. Kotka on muutenkin kaunis kesäkaupunki, ja tähän näyttelyvierailuun voi hyvin yhdistää esimerkiksi ympäröivästä luonnosta nauttimisen”, Kallio kiteyttää.

Merikeskus Vellamo

Kotkassa perinteikkäässä Kantasatamassa on kiinnostava kohde, jossa kotiaan pitävät Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo ja Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut. Samasta upeasta rakennuksesta löytyvät myös ravintola, museokauppa sekä kokous- ja tapahtumatiloja. Ihanuuksien ihmemaa -näyttelyyn voit tutustua 30.10.2022 saakka. Aukioloajat löydät osoitteesta merikeskusvellamo.fiKohti Kesää Matkailu