Kuva: Kirkkopalvelujen varainhankinnanpäällikkö Eija Kilgast kertoo, että tämän päivän nuoret ovat isojen haasteiden ristitulessa. Turvalliselle aikuiselle jutteleminen tai yhdessä tekeminen saattavat rauhoittaa tunteikasta mieltä.

Tämän vuoden Yhteisvastuukeräys huomioi nuoret, jotka kokevat kasvavaa ahdistusta ja turvattomuuden tunteita. Keräyksellä kootaan varoja siihen, että heistä jokaisella olisi turvallisia aikuisia arjessaan.

Varoja erilaisiin yhteiskunnallisiin kohteisiin sekä Suomessa että ulkomailla keräävä Yhteisvastuukeräys sai alkunsa jo vuonna 1950. Keräyksen tuotosta 60 % suunnataan hätää kärsiviin kohteisiin ulkomailla ja 40 % jaetaan kotimaassa. Kotimaan osuudesta puolet hyödynnetään paikallisesti. Tämän vuoden tuotto on suunnattu nuorille, jotka elävät lapsuuttaan keskellä suuria mullistuksia ja huolta aiheuttavia tapahtumia.

”Teemme yhteistyötä Lasten ja nuorten keskuksen kanssa. Kampanjassa nostamme erityisesti esiin teini-ikäisiä nuoria, jotka tuntevat nyt Covid19-pandemian ja etäkoulun jälkeen sekä yksinäisyyttä että ahdistusta. Samaan aikaan heillä on hätä sekä ilmastonmuutoksesta että Ukrainan sodasta”, kertoo Kirkkopalvelujen varainhankinnanpäällikkö Eija Kilgast.

Moni nuori tuntee hyvinvointinsa heikentyneen korona-aikana, mutta kätkee tunteet sisäänsä. Syynä voi olla se, että elämässä ei ole turvallisia aikuisia tai he eivät halua rasittaa omaa vanhempaansa. Joskus avautuminen ulkopuoliselle on myös helpompaa. Toisaalta he voivat kaivata muiden samanikäisten vertaistukea – jota ei esimerkiksi korona-aikana ollut.

”Yhteisvastuukeräyksellä halutaan sekä nostaa asia esille, että viestittää nuorille, että heistä välitetään. Tunteet kaikissa muodoissaan ovat sallittuja. Niistä saa puhua ja toivomme, että kaikilla olisi siihen mahdollisuus”, Kilgast toteaa.

Lahjoita:www.yhteisvastuu.fi/lahjoita tai MobilePaylla 

numeroon 85050Kohti Kesää Matkailu