Ylläs on tunnettu ainutlaatuisista erämaakahviloistaan, jotka palvelevat talvella latujen ja talvipolkujen käyttäjiä. Osa näistä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston ja sen lähialueiden kahvilahelmistä ravitsee retkeilijöitä myös kesällä. Kotamajalla näkyy sähköpyöräilyn suosion kasvu – erämaakahvilasta on tullut helppo koko perheen retkikohde.

”Ruokaa, ihan oikeaa ruokaa. Liikkuvat ihmiset tarvitsevat kunnon ravintoa retkillään. Lämmin keitto ja kylmät juomat ovat myydyimmät tuotteemme kesällä”, erämaakahvila Kotamajan yrittäjä Sarita Mattila juttelee.

Saritan tunnelmallinen hirsikahvila sijaitsee Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Kukas-, Pyhä- ja Lainiotuntureiden ympäröimänä. Kotamajalla ei ole sähköä ja vesikin pitää tuoda kilometrien takaa. Huoltotyöt hoidetaan kesällä sähköpyörän ja kärryn sekä mönkijän avulla. 

“Varsinkin kesällä tavaroiden kuljettaminen on vaikein rasti. Koen onnistumisen iloa joka aamu, kun pääsee perille”, Sarita nauraa.

Vuonna 1970 perustettu Kotamaja on Ylläksen vanhin erämaakahvila. Sarita on toiminut kahvilan yrittäjänä kymmenen vuotta. Tämä on viides vuosi, kun hän avaa myös kesälle. Sähköavusteisen pyöräilyn suosio on näinä vuosina kasvanut räjähdysmäisesti.

“Sähköpyörien yleistyttyä kävijöitä on ollut vauvasta vaariin. Pienimmät lapset matkustavat pyörään kiinnitettävässä kärryssä. Heinäkuussa 90 prosenttia kulkijoista tulee kahvilalle pyörällä. Jalkaisin kulkevien ja pyöräilijöiden suhde on tasaisempi ruskalla. ”

Sarita jututtaa asiakkaitaan aina kun aikaa liikenee. Viesti on usein sama:

“Se on se suunnaton ihastus kansallispuistoamme kohtaan. Monipuolisia reittejä kiitellään paljon. Ylläksen alueen luonto koetaan kauniina ja koskemattomana.”

Kotamaja avaa ovensa kesäkauteen juhannusviikon keskiviikkona. Kotamajan ja muiden Ylläksen kahviloiden aukioloajat löydät osoitteesta yllas.fi.

Huiput eivät katoa kesällä

Vaikka lumet sulavat, tunturit eivät katoa. Ylläs on kokemisen arvoinen lomakohde myös kesällä. Löydä juuri sinulle sopiva ulkoilureitti Ylläksen huippuhyvästä verkostosta: yllas.fi/reitit. Jos tarvitset lepopäivän jaloille, mutta kaipaat huippufiilistä, nouse gondolilla Ylläksen huipulle 719 metrin korkeuteen 7 minuutissa.Kohti Kesää Matkailu