Älä unohda mereneläviä – vastuullisesti pyydettyä kalaa ostamalla tuet kestäviä kalakantoja. 

Sinisen kalamerkin nähdessäsi voit olla varma tuotteen vastuullisuudesta – ja syödä mereneläviä hyvällä omallatunnolla. 

MSC on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio ja ainoa luonnonvaraisen kalan ja äyriäisten kestävän pyynnin ympäristömerkintäohjelma, joka täyttää sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) että kestävien standardien jäsenjärjestön ISEALin parhaiden toimintatapojen vaatimukset. 

Periaatteet MSC-merkin takana 

MSC:n kestävän kalastuksen standardi rakentuu kolmen perusperiaatteen varaan: kalakannan tulee olla kestävä, merielinympäristöjen on säilyttävä elinvoimaisina ja kalastusta tulee hallinnoida tehokkaasti. 

Lisäksi MSC:llä on erillinen toimitusketjustandardi, jonka avulla varmistetaan, että MSC-merkittyjen tuotteiden matka merestä lautaselle on jäljitettävissä. 

Mitä on kestävä kalastus? 

Kestävä kalastus tarkoittaa, että mereen jätetään tarpeeksi kalaa, elinympäristöjä kunnioitetaan ja kalastuksesta riippuvaisten ihmisten elinkeinon säilyminen varmistetaan. 

”Kun kalakanta on kestävä, se uusiutuu kalastuksesta huolimatta. Kestävyyttä arvioidaan aina tieteen avulla ja sertifioinnin suorittaa riippumaton sertifiointilaitos,”, kertoo MSC:n Suomen edustaja Johanna Vepsä. 

Kestävällä kalastuksella on positiivinen vaikutus myös laajempaan merielinympäristöön. MSC:n tavoitteena onkin luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. 

”Meremme ovat valtavan paineen alla – yli 30 % maailman kalakannoista on ylikalastettuja.”, Vepsä toteaa. 

Jos ylikalastus saataisiin loppumaan, saisimme itse asiassa paljon enemmän mereneläviä lautasillemme. Hyvin uusiutuva kanta antaa isompia kaloja ja suuremmat saaliit. 

”Avainasemassa on kestävä kalastuksen hallinta”, Vepsä selventää. 

Vaikuttavat valinnat tehdään kaupassa 

Lähikaupan hyllyjen välissä tehdyillä valinnoilla on suuri vaikutus. 

”Kala on maailman eniten vaihdettu elintarvike. Jos ihmiset ostavat vain kestävästi pyydettyä kalaa, vastuuton kala katoaa pikkuhiljaa valikoimasta”, sanoo Vepsä. 

Suomalaisten syömästä kalasta noin 80 % on ulkomailta tuotua ja kolmanneksi suosituin kala on tonnikala. Sillä mitä me syömme, on siis suuri merkitys myös maailman merillä. 

”Me kaikki voimme valinnoillamme tukea kestävää kalastusta. Jos esimerkiksi oman kaupan kalatiski tai lempiravintola ei ole sertifioitu, niin kannattaa käydä kysymässä, miksi sertifikaattia ei ole”, vinkkaa Vepsä. 

www.msc.orgKohti Kesää Matkailu