Roseeviini, tuo kesään kuuluva raikas tuulahdus, on kaikille tuttu niin Alkon hyllyiltä kuin viinilistoiltakin, mutta sen taustat jäävät helposti hämärän peittoon. 

Kuten väristä voi arvata, roseeviinit ovat kärjistetysti – ominaisuuksiltaan ja profiileiltaan – punaviinien ja valkoviinien välimaastosta. Mistään väliinputoajista ei kuitenkaan ole kyse: roseeviineistä löytyy upeita makunautintoja ja ruokaparitusvaihtoehtoja siinä missä puna- ja valkoviineistäkin. 

Roseeviinin valmistustapoja on muutamia, mutta suurin osa valmistetaan klassisesti pelkistä punaisista rypälelajikkeista. Juoman kaunis vaaleanpunainen väri saadaan rypäleiden kuorista: mitä kauemmin kuoria käytetään valmistusprosessissa, sitä tummempi väristä muodostuu. 

Raikkaan olemuksensa vuoksi roseeviini on noussut erittäin suosituksi valinnaksi erityisesti kesän rientoihin. Vaikka suurin suosio saavutetaankin siis kesäaikaan, sopii se osaksi tarjoiluja myös kylmemmälläkin säällä: kevyt luonne tekee roseeviinistä erinomaisen parin vaalealle lihalle, ja ylipäänsä niihin tilanteisiin, jolloin punaviini olisi liian tuhti tai valkoviini liian kevyt vaihtoehto. 

Kuten kaikkien viinien kohdalla, rypäleiden maaperällä on erittäin suuri vaikutus lopputuotteen makuun. Lyhyesti sanoen: rikas maaperä tarkoittaa rikasta makua. Esimerkki hyvästä roseeviinille sopivasta maaperästä löytyy Etelä-Ranskan Provencen alueelta, jossa on valmistettu viinejä jo antiikin Rooman ajoista asti. Yksi tuolta alueelta tulevista viineistä on hiljattain Suomessakin suosiota saavuttanut Inspiration Rosé 2020. Täyteläiseksi, aidon hedelmäiseksi, mausteiseksi ja raikkaaksi kuvailtu viini on peräisin Chateau de Bernen viinitilalta, jonka kalkkinen maaperä tekee tilan viineistä raikkaita ja auttaa erinomaisen hapokkuustason saavuttamisessa. Alue sopii viinitilalle muutenkin: hieman lähiseutuja viileämmät illat hidastavat rypäleiden kypsymistä juuri sopivasti, mikä on omiaan tekemään rypäleistä optimaalisia juuri roseeviinin valmistukseen. Yhdistämällä sopivat raaka-aineet ja viinitilan tapa antaa viinin ikääntyä rauhassa, lopputuloksena saadaan erityisen täyteläinen seurusteluviini, joka sopii erinomaisesti myös ruokien kanssa.

Inspiration Rosé 2020 

Rypälelajikkeet: Grenache, Cinsault and Syrah. 

Väri: Voimakas ja tummanpuhuva vaaleanpunainen 

Tuoksu: Klassinen Provencen alueen viini, jossa kukkaisuutta ja marjoja seuraa tuulahdus tuoreita yrttejä. Kuin olisi kesäisellä aamukävelyllä Etelä-Ranskassa. 

Maku: Täyteläinen maku, jossa hapokkuus, tekstuuri ja kuivuusaste ovat suorastaan harmoniassa keskenään. Alussa raikasta mansikkaisuutta, jota seuraa hyppysellinen basilikaa, timjamia ja laventelia. 

Ruokasuositus: Klassinen paistettu sitruunainen kana Provencen yrteillä. Hummeri ja rapu. Sopii erinomaisesti myös rapujuhliin. Kohti Kesää