”Henkilöstö työskentelee yhdessä vuorossa, mutta koneet tekevät kolmivuorotyötä.”

Joensuun lähellä toimiva perheyritys Suhmuran Metalli Oy ideoi aktiivisesti ja investoi ennakkoluulottomasti automaatioon ja uuteen tekniikkaan. Nuorekkaan ja monipuolisen koneistamon konekanta uudistuu ja toimitusvalmiudet parantuvat entisestään.

Vuonna 1986 perustetun perheyrityksen yrittäjä ja toimitusjohtaja, 33-vuotias Samuli Kankkunen on ollut metallimies melkeinpä pienestä pitäen. Käytännön koneistamo-osaamista ovat vahvistaneet ammattikoulu- ja ammattikorkeakouluopinnot.

Kankkunen on nähnyt nuoresta iästään huolimatta alan kehitystä ja toimintamalleja jo pitkään sekä saanut laajaa kokemusta eri materiaalien työstämisestä. Alan opinnot ovat vahvistaneet myös suunnitteluosaamista ja liiketoiminnan kehittämiskykyä.

”Yrityksessämme on nuorekas ja innokas neljän osaajan porukka. Osaamisemme, automaation ja sarjatuotannon avulla pystymme kilpailemaan ulkomaistenkin yritysten kanssa ja reagoimaan nopeasti asiakkaiden toivomuksiin. Henkilöstö työskentelee yhdessä vuorossa, mutta koneet tekevät kolmivuorotyötä”, Kankkunen kertoo.

Suhmuran Metallilla on vahvaa suunnittelu- ja materiaaliosaamista ja alan tietotaitoa. Erityisosaamiseen kuuluvat muun muassa haponkestävien ja lujien terästen, kuparin, messingin ja alumiinin ja muovin käsittely ja koneistus. Myös kierteiden kylmävalssaus sekä pienten ja keskisuurten kappaleiden sorvaus ovat osa yrityksen tarjontaa.

Yrityksen asiakkaina on pääasiassa rakennus-, elektroniikka- ja huonekaluteollisuuden yrityksiä.

Lisää automaatiota koneistukseen

Yritys on investoinut koneistamisprosessien automatisointiin, joka lisää kustannustehokkuutta ja parantaa tuotteiden saatavuutta ja laatua. Investoinnit robotiikkaa hyödyntäviin koneisiin kaksinkertaistivat liikevaihdon 800 000 euroon viime vuoden aikana ja lisäkasvua on tulossa.

Vuonna 2020 Suhmuran Metalli hankki DMG MORI DMP 70 5- akselijyrsimen, jonka robottisolu tekee valmistusprosessista tehokkaan ja tarkan. Tämä takaa nopeat asiakastoimitukset, suuren volyymin ja paremman riskienhallinnan kustannustehokkaalla hinnalla. Tämä merkitsee hyvää kilpailukykyä myös kansainvälisillä markkinoilla.

”Lokakuussa konepajamme kapasiteetti vahvistuu Citizen L32XII -pitkäsorvausautomaatilla, jonka avulla voimme koneistaa akselisuuntaisesti vinoja pintoja ja reikiä. Pitkälle automatisoidulla koneella voidaan työstää tehokkaasti esimerkiksi hienomekaniikassa tai lääketieteessä tarvittavia pieniä ja pitkiä osia”, Kankkunen kuvailee.

”Investointi on merkittävä. Tällä koneella voimme laajentaa nykyisten ja uusien asiakkaiden palvelua ja lisätä kapasiteettiamme.”

Suhmuran Metallin koneistuksen ja suunnittelupalvelun tarjonta on esillä syyskuun lopulla Tampereen Alihankinta-messuilla. Samuli Kankkunen tiimeineen on tavattavissa osastolla A 216.
Lisätietoja: www.suhmuranmetalli.fiTulevaisuuden Suomi